T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Stipendije i sportašima!

Gradski vijećnici jednoglasno podržali ideju o stipendiranju sportaša

U Centru za mlade Bunker, u srijedu 31. kolovoza, održana je 14. po redu sjednica Gradskog vijeća u aktualnom sazivu. Na dnevnom redu sjednice bilo je 10 točaka, a sve su prihvaćene gotovo bez rasprave.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog odluke o dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna za ovu godinu čime je dano ovlaštenje gradonačelnici za poduzimanje aktivnosti i potpisivanja akata i izvršavanja plaćanja vezanih uz pojedine proračunske stavke, a kako bi se omogućilo u što kraćem roku sklapanje i realizacija ugovora za pojedine investicije planirane proračunom.

Jednoglasno i bez rasprave vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, zatim Odluke o stipendiranju učenika i studenata te Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Sve tri odluke su prošle javno savjetovanje.

Izmjene Odluke o komunalnom redu odnose se na usklađenje s odredbom članka 104. Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Što se tiče novina vezano za stipendiranje učenika i studenata one se odnose na to da će Grad Samobor po prvi puta stipendije dodjeljivati učenicima i studentima sportašima, temeljem sportskih uspjeha i drugih zadanih kriterija.

Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta po novome, uz propisane novčane naknade, predviđa i dar u naravi pojedinačne vrijednosti do 150 kuna.

Jednoglasno je prihvaćena Odluka o subvencioniranju prijevoza učenika osnovnih škola na području grada Samobora kao i Odluka o osnivanju prava služnosti u korist trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja d. o. o. u svrhu izmještanja vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici Nikole Šubića Zrinskog u Samoboru.

Gradski vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog da se za ravnateljicu POU Samobor imenuje Jelena Vojvoda, aktualna ravnateljica kojoj mandat ističe 3. rujna.

Ravnateljica Ustanove za upravljanje sportskim objektima bit će Maja Biondić dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima. Podršku joj je dala većina vijećnika.

AKTUALNI SAT

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća otvorio je vijećnik Darko Lisec (SDP), a zanimalo ga je hoće li se autobusnim linijama povezati Galgovo sa Samoborom. Ukazao je i na kritične prometne točke zbog kojih su učestale prometne nesreće na području MO Galgovo, uz pohvalu pročelniku za komunalne djelatnosti Zvonku Župančiču koji se založio da se poduzmu određene radnje u vidu adekvatnih prometnih rješenja kako bi se prometne nesreće ubuduće spriječile. Pohvalio je Darko Lisec aktualnu vlast koja je ispunila obećanja dana vezano za uređenje područnih škola u Klakama, Pavučnjaku i Rakovom Potoku. Izrazio je zadovoljstvo što su radovi u tim školama završeni.

Gradonačelnica Petra Škrobot kazala je kako je ljeto bilo dinamično u smislu pregovora s prijevoznicima i traženja rješenja za probleme u javnom prijevozu. Kazala je kako je sadašnje rješenje jedino moguće u postojećim okolnostima. Gradonačelnica se osvrnula i na komentare o kojima se govori u javnosti, a odnose se na osnivanje gradskog poduzeća za obavljanje prijevoza rekavši kako su bili spremni i na to, no time ne bi riješio problem. Naime, Grad može utjecati na linije na lokalnoj razini, ali ne i na međužupanijske linije prema Zagrebu s obzirom da dopusnice za te linije imaju Autoturist i Samoborček, a resorno ministarstvo nove dopusnice ne izdaje još od 2017. godine.

„Ovo je tek prvi korak, nastavljamo dalje tražiti rješenje, sljedeći korak je razgovor s resornim ministarstvom po pitanju dopusnica, da se sadašnje revidiraju i nove dozvole. Na međužupanijskim linijama Grad ne može definirati ni polaske ni cijene i zato se treba riješiti problem s dopusnicama. Što se tiče lokalnih linija kojim bi se povezalo Galgovo i druga mjesta sa Samoborom te povećao broj polazaka razgovarali smo s prijevoznikom i vjerujemo da ćemo naći rješenje.

Nezavisnu Vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je što će biti sa građanima Samobora koji nisu uspjeli dobiti ugovore s Gradskom plinarom Zagreb i kako Grad to planira riješiti te razmišlja li se o poticanju ugradnje solara na privatnim objektima. Vijećnica Franceković je predložila je da se uvede kružna autobusna linija u Samoboru kojom će se povezati Autobusni kolodvor sa Domom zdravlja, područjem nekadašnje vojarne i drugim lokacijama.

Na upit o opskrbi plinom gradonačelnica Petra Škrobot je kazala je kako je Gradska plinara Zagreb dužna preuzeti potrošače iz Samobora. „Nakon što je donesen Zakon o liberalizaciji tržišta, Gradska plinara Zagreb određena je kao isporučitelj usluge na našem području i temeljem toga je dužna preuzeti potrošače iz Samobora. Ukoliko im to ne bude omogućeno poduzet ćemo određene korake te inzistirati i kroz razgovor s gradonačelnikom Zagreba, Tomislavom Tomaševićem da se po tom pitanju nešto učini, kako naši građani ne bi bili uskraćeni za uslugu. U kontaktu sam s direktorom Energometana i nastojat ćemo da se izbjegne nepovoljna situacija za naše građane. Upućen je dopis Hrvatskoj regulatornoj agenciji kao i ostalim nadležnim institucijama da se potpisivanje ugovora Gradske plinare Zagreb i korisnika iz Samobora nastavi kao što je i bilo započeto“ – kazala je gradonačelnica.

Što se tiče poticanja građana na korištenje obnovljivih izvora energije i postavljanja solara, ispitat će se prvo interes građana i održati radionica na tu temu te će se sukladno tome donositi odluke – kazala je gradonačelnica, a na upit o kružnoj autobusnoj liniji podsjetila je kako je to u planu, jer ta ideja je obuhvaćena i Studijom o prijevozu te će biti realizirana.

Nezavisna vijećnica Nika Fleiss je pitala planira li se nešto poduzeti po pitanju uređenja derutnih zgrada u Perkovčevoj ulici te hoće li trenutno rješenje parkiranja u Perkovčevoj ulici ostati trajno.

Gradonačelnica Škrobot naglasila je kako se nakon rekonstrukcije Perkovčeve ulice, tj. zamjene granitnih kocaka, što je dugotrajan proces, s obzirom da je jako malo majstora koji to znaju raditi, parkirališna mjesta vraćaju na stanu kolnika gdje su i nekada bila. Što se tiče uređenja objekata u Perkovčevoj ulici razgovarati će se sa stanovnicima kako bi se vidjelo kakav je njihov interes za obnovu objekata i s kolikim novčanim udjelom su spremni sudjelovati u obnovi.

Objavljeno: 31.08.2022.