T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Što nas čeka u Vili Allnoch?

Uz radove na obnovi Vile Allnoch radi se i muzeološka koncepcija novih stalnih izložbi

S ciljem zaštite, valorizacije i promocije bogate kulturno - povijesne baštine koja je važan segment kulturnog identiteta grada Samobora intenzivno se ulaže u zaštitu i infrastrukturnu obnovu ustanova u kulturi. Jedna od najvažnijih ustanova za promicanje i razvoj kulture u Samoboru je Samoborski muzej koji doživljava svojevrsnu transformaciju s obzirom na ulaganja u Dvorac Livadić i Vilu Allnoch, lokacije na kojima djeluje.

Ulaganja su započela radovima na uređenju novog galerijskog prostora u potkrovlju Dvorca Livadić, a sada će uslijediti i energetska obnova tog objekta.

Uređenjem novog galerijskog prostora u potkrovlju Dvorca Livadić konačno je osiguran adekvatan prostor za izložbenu djelatnost Samoborskog muzeja, primarno za prezentaciju bogatog fundusa, ali i radionice, koncerte, skupove i ostale programe. Grad Samobor je uložio 74.655,00 € u pripremu nužne dokumentacije koja se odnosila na arhitektonski snimak objekta, restauratorsko – konzervatorski elaborat te izradu energetskog certifikata Dvorca Livadić. Zahvaljujući navedenoj dokumentaciji, izrađen je projekt energetske obnove zgrade te je isti prijavljen na poziv za dodjelu sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“. Na navedenom natječaju Samoborskom muzeju odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 798.736,42 € dok je Grad osigurao preostali iznos potreban za realizaciju radova u iznosu od 64.226 €. Sredstva su osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost te alocirana preko Ministarstva kulture i medija. Rok za izvršenje radova je do 30. travnja 2026. godine, a u sklopu radova bit će izvedena toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, bit će poboljšana energetska svojstva i zamijenjena postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu. Nakon navedenih radova predstoji još i izmjena fasade.

„Trenutno se privodi kraju postupak javne nabave za izbor izvođača radova te početak samih radova očekujemo početkom travnja. Ovdje treba istaknuti kako je Grad Samobor kao osnivač Samoborskog muzeja izradio i svu dokumentaciju za prijavu pomoćnog objekta - Etno kuće na spomenuti natječaj za energetsku obnovu. Upravo smo ovih dana dobili informaciju o 1. fazi odabira prema kojoj Samoborski muzej dobiva 155.626,50 € te se čeka konačna Odluka i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uređenje tog objekta“ – ističe ravnateljica Samoborskog muzeja, Nikolina Puljić Glasnović.

Osim u Dvorac Livadić Grad Samobor prepoznao je i nužnost ulaganja u zapuštenu Vilu Allnoch, koja je nekada bila na listi nekretnina za prodaju.

„Prepoznali smo potencijal zapuštene Vile Allnoch, kulturnog dobra koje se nalazi u neposrednoj blizini centra Samobora te smo po dolasku na vlast odlučili da taj objekt nećemo prodati, kako je prethodno bilo planirano, već u njega uložiti i stvoriti jednu dodatnu kulturno – turističku vrijednost u Samoboru“ – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Kako bi se navedeno realiziralo Grad je osigurao znatna sredstva u iznosu od 3, 6 milijuna eura iz europskih fondova za obnovu Vile Allnoch. Za konstrukcijsku obnovu ostvareno je 2, 6 milijuna eura, a za cjelovitu milijun eura pa će u konačnici projekt vrijedan 3,6 milijuna eura u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije. Konstrukcijska obnova, obuhvaća ojačanje nosivih dijelova zgrade, koji su bitni za njenu stabilnost, a cjelovita potpuno uređenje. Tako će zapuštena Vila Allnoch, koja je dodatno oštećena u potresu 2020., u narednom razdoblju u potpunosti biti obnovljena i privedena svrsi.

„Po završetku svih opsežnih radova, koji će za sada napreduju prema planu, Vila Allnoch imat će kulturno – turističku namjenu. U novouređenom prostoru planiran je pomno osmišljen atraktivan sadržaj koji će građanima i posjetiteljima na suvremen način približiti kulturno bogatstvo Samobora i njegove baštine. S tim ciljem Grad Samobor, Samoborski muzej u suradnji s kreativnim timom za interpretaciju baštine iz tvrtke Muze intenzivno radi na osmišljavanju i realizaciji novog stalnog postava u Samoborskog muzeja, na postojećoj lokaciji Dvorca Livadić i budućeg novog prostora Vile Allnoch. Uređenjem tog novog prostora i novim sadržajima Samoborski muzej doživjet će svojevrsnu transformaciju, jer će posjetiteljima kroz nove izložbe i ostale sadržaje pružiti puno više doživljaja“ – istaknula je Petra Škrobot.

U Vili Allnoch, dugi je niz godina bio smješten depo Samoborskog muzeja, a u drugim prostorima svoju su djelatnost obavljale udruge. Prostor je dugi niz godina bio u izuzetno lošem i derutnom stanju te je dodatno stradao 2020. godine u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije, a nakon čega je Vila Allnoch postala privremeno neupotrebljiva. Nastavno na početak radova, Grad Samobor osigurao je Samoborskom muzeju novi depo, namješten i uređen kako bi zadovoljio sve potrebe zaštite i osiguranja bogatog fundusa. Svi predmeti preseljeni iz depoa u Vili Allnoch su fotografirani i zaštićeni prilikom preseljenja, a u pripremi je i revizija fundusa kako bi se evidentirao njihov novi smještaj te provela inventarizacija predmeta koji su nađeni i o kojima postoji osnovna dokumentacija.

„Iznimno mi je drago što je Grad Samobor u prosincu 2023. godine Samoborskom muzeju u zakup dao čitavu Vilu Allnoch. Uz navedene infrastrukturne projekte, Grad nam je pružio podršku u razvoju ideja i planova Samoborskog muzeja u bližoj budućnosti te nam omogućio značajan financijski zamašnjak u realizaciji navedenoga. Naime, Grad je podržao i omogućio izradu muzeološke koncepcije i idejnog rješenja dizajna likovnog postava nove stalne izložbe na lokacijama Dvorca Livadić te pomoćnog objekta u kojem je trenutačno smještena Etnografska zbirka. Također, posebno nas veseli da će prvu muzeološku koncepciju prve stalne izložbe dobiti i Vila Allnoch. Radi se o ukupnoj površini od otprilike 1 700 m2 novog stalnog postava, po čemu smo kao lokalni muzej, zaista jedinstveni. Muzeološka koncepciju te idejno rješenje likovnog postava radimo sa vrhunskim stručnjacima u području interpretacije baštine i dizajna. Radi se o tvrtkama Muze d.o.o. te Clinica studio d.o.o. Izuzetno smo sretni i ponosni što, za razliku od mnogih kolega iz muzejske zajednice, imamo iza sebe Grad Samobor, koji prepoznaje važnost ulaganja u kulturnu baštinu, u njezinu interpretaciju te zaštitu autohtonih lokalnih vrijednosti i posebnosti duha našega grada. Uz sve navedeno, radi se o izuzetno značajnom trenutku za kulturnu i turističku ponudu koja će našem gradu pružiti novu, dodanu vrijednost“ – rekla je Nikolina Puljić Glasnović te istaknula da je izrada muzeološke koncepcije novih stalnih izložbi na tri lokacije izuzetno opsežan i zahtjevan iskorak nakon kojeg slijedi ishođenje suglasnosti Muzejskog vijeća pri Ministarstvu kulture i medija kao i osiguranje potrebnih sredstava prema troškovniku koji će proizaći iz idejnog rješenja.

S obzirom da Grad Samobor maksimalno koristi mogućnosti koje pružaju fondovi EU-a, gradonačelnica Petra Škrobot vjeruje kako će izrada muzeološke koncepcije novih stalnih izložbi na tri lokacije biti dobar temelj za prijavu na jedan od budućih natječaja, a kako bi se svi zamišljeni sadržaji u Vili Allnoch i drugim lokacijama na kojima Muzej djeluje proveli u djelo.

Na nedavno održanom radnom sastanku gradonačelnice, ravnateljice Samoborskog muzeja i predstavnica tvrtke Muze razmijenjene su ideje i dogovoren plan daljnjih aktivnosti te su razmijenjene ideje o budućim sadržajima u Vili Allnoch.

Da se ovdje radi o kvalitetnom projektu koji ima velik potencijal za razvoj kulturne i turističke ponude Samobora prepoznale su stručnjakinje za baštinu iz tvrtke Muze.

„Rad na razvoju muzeološkog koncepta stalnih izložbi u tri sastavnice Samoborskog muzeja: Dvorcu Livadić s pomoćnim objektom i novo pridruženoj Vili Allnoch, veliki je izazov i velika radost. Tijekom naših dvadesetak godina rada u područjima muzeologije, interpretacije i upravljanje baštinom, povezale smo se s raznolikim pričama i zajednicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. No, ono što prepoznajemo kao posebnost Samoborskog muzeja možemo sažeti u jednu rečenicu: Samoborski muzej je uistinu pravi muzej zajednice i građana koji su strastveno posvećeni njegovom djelovanju i razvoju od osnutka, pa sve do danas. To se preslikava na same zgrade muzeja koje su darovane za muzejsku namjenu, bogate muzejske zbirke koje su velikim dijelom donacije lokalnih ljudi, ali i na posvećene djelatnike i vodstvo grada kojima je muzej prepoznat kao važna os razvoja Samobora. Taj samoborski građanski ponos i ljubav prema svojoj baštini iz prve smo ruke doživjele na prvoj participativnoj radionici na kojoj je sudjelovalo skoro tridesetak sudionika. Uz takvu sinergiju sigurne smo da ćemo zajedno s kolegama iz muzeja i našim suradnicima dizajnerima iz Clinica studija postaviti temelje jednoj epohalnoj transformaciji Samoborskog muzeja u suvremeni muzej na kojeg će svi Samoborci biti ponosni“ – istaknula je voditeljica projekata kreativnog tima Muze, Iva Klarić Vujović.

Prema zamisli kreativnog tima iz Muza, a u suradnji s Gradom i Samoborskim muzejom, stalne izložbe u Dvorcu Livadić, pomoćnom objektu i u Vili Allnoch trebaju zrcaliti novo poslanje muzeja i odgovoriti na ambiciozne ciljeve suvremene muzejske ustanove 21. stoljeća. Interpretirajući zbirke i brojne baštinske materijalne i nematerijalne fenomene na inovativan i suvremen način, u fokusu će istodobno biti i građani i posjetitelji različitih dobnih skupina s različitim potrebama i očekivanjima.

„Na ove stalne izložbe gledamo kao na suvremene platforme za dijalog s baštinom kroz univerzalne vrijednosti koje rezoniraju sa svima, ali i kroz različite relevantne teme koje pokreću izazovi s kojima se kao pojedinci i zajednica susrećemo u sadašnjem vremenu. Cilj je da stalne izložbe uistinu donesu nove poglede i perspektive, inspiriraju posjetitelja, osnaže sveobuhvatno djelovanje muzeja, potaknu ponos i povezanost građana s njihovim gradom i njegovom bogatom baštinom na potpuno nov i inspirativan način, te postanu primjeri izvrsnosti u različitim poljima: od muzeologije, dizajna, restauracije, turizma do suvremenog upravljanja gradom i kulturnim politikama. Idejna muzeološka koncepcija predstavlja program na temelju kojeg, u suradnji s kolegama dizajnerima, osmišljavamo doživljaje baštinskog sadržaja koji potiču sva osjetila, um i srce posjetitelja, koji ih angažiraju i pozivaju na aktivno sudjelovanje“ - dodaje Iva Klarić Vujović.

U svakom pogledu, kroz ovu snažnu transformaciju Samoborskog muzeja, grad Samobor, kao prepoznatljiva kulturna destinacija koja obogaćuje živote svojih stanovnika, potvrdit će da je dinamičan, otvoren i inspirativan grad koji svoju baštinu povezuje u viziju svoje budućnosti.

Objavljeno: 16.02.2024.