Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Treća pobjeda domaćih Cura na zadatku

08.07.
2019.

5. Gastro susreti pri Rudniku svete Barbare

Gastro susreti pri Rudniku već 5. godinu zaredom sastavni su dio Dana Rudarske greblice. Ideju o susretima kuhara amatera inicirala je obitelj Dumić, a svesrdno su ju prihvatili članovi KUD-a Oštrc, koji su kasnije na sebe preuzeli i njihovu organizaciju. Prva mala obljetnica ove manifestacije, tijekom koje se prijavljene ekipe natječu u spravljanju jela na zadanu temu, održana je u subotu, 6. srpnja, ispred Rudnika svete Barbare, privukla je opet velik broj domaćih i gostiju, koji su, uz neizostavnu greblicu, rudburgere i prigodna pića, također mogli uživati u spravljenim jelima. 

Natjecalo se 6 timova – Zeppelin Craft Brewery iz Bjelovara, domaće Cure na zadatku i RK Rudar, Geodeti iz Zagreba, Mitsubishi i Dragec Kurtalj – vinska klet, a svi su za stručni žiri, u kojem su bili novinarka Matea Domitrović, bloger Nenad Trifunović i Ivan Babić iz Zeppelina, morali spremiti jela u kotliću.

Treću pobjedu u nizu odnijele su Cure na zadatku – Ana Geušić, Ivanka Fresl i Nataša Naglić, uz pomoć Milana Geušića, ovaj puta sa svojim filekima s domaćim špekom, kojima su, za one koji ne vole fileke, pridodale teleće jastučiće punjene vlastoručno ubranim gljivama te sve zasladile kruškama kuhanim u crnom vinu. 
Inovativan i neobičan izbor namirnica za kotlić donio je drugu nagradu ekipi Rukometnog kluba Rudar Snježani i Krunoslavu Hoferu te Dariju Gaći, koji su se usudili napraviti brudet od domaće kokice uz, naravno, pripadajuće domaće žgance, odnosno palentu.
Treća nagrada pripala je kuharima iz Mitsubishija za tradicionalni grah, a svi su primili i zaslužene vrijedne nagrade sponzora. 

Besplatno se, uz stručno vodstvo, moglo obići i sam rudnik, te uživati u pjenušcima Gospodarstva Kurtalj, pivu Zeppelin, uz novu greblicu sa žutom mrkvom, koju je ponudila Pekarna Nikl.

U svemu je uživao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić s prijateljima, dok su se za glazbeni program pobrinuli Domaći dečki.

Poseban doživljaj prije nedjeljnog okupljanja u čast greblice, kada se predstavljaju folklorna društva, svojim gostima i mještanima Rudari priušte koncertom na kojem nastupaju vrsni domaći etno glazbenici. Iznimno vruću i sparnu subotu dodatno su užarili nastupi koprivničkog etno punk rock sastava Ogenj, koji je za svoje glazbene uratke nagrađen i Porinom, a nakon njih s pozornice ispred Rudnika velik broj poklonika dobre glazbe rasplesala je i raspjevala provjerena samoborska rock ekipa iz Adrenalice.

Tako naša nadaleko čuvena Rudarska greblica, kao i sve oko nje, zahvaljujući Rudarima, sukladno godinama ugodno stari i postaje sve bolja.