T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

U čast slavnom kolaču

36. Dani Rudarske greblice, manifestacija posvećena slavnom rudarskom kolaču i ove je godine privukla brojne posjetitelje.

36. Dani Rudarske greblice, manifestacija posvećena slavnom rudarskom kolaču i ove je godine prvog vikenda u srpnju u Rude privukla brojne posjetitelje.

Gastro susreti, razne radionice za djecu, projekcija filma Vučedol patridge , koncert Roka Vuškovića, obilazak Rudnika sveta Barbara, Folklorni susreti, izbor najbolje greblice, tombola… - obilježili su bogat dvodnevni program koji je priredilo KUD Oštrc.

U okviru manifestacije posebno je predstavljen projekt „Zajedno činimo dobro“, kojeg provode Udruga osoba s invaliditetom Sinergija, Volonterski centar "Kad bi svi..." obje iz Samobora te udruga za prevenciju raka i pomoć oboljelima „Budi dobro“ iz Ruda. Uz podršku organizatora i mladih volontera po prvi puta je omogućeno osobama s invaliditetom, slabovidnim i slijepim osobama te onkološkim bolesnicima da prisustvuju Danima rudarske greblice i obiđu Rudnik, što je bilo vrlo emotivno kako za njih tako i za mlade volontere. Provoditelji projekta“ Zajedno činimo dobro“ vjeruju da će to biti poticaj i za druge manifestacije da pruže priliku sudjelovanja našim sugrađanima kojima je bez ovakve organizirane pomoći to inače nemoguće.

Odlična atmosfera vladala je tijekom subotnjih događanja ispred Rudnika sveta Barbara, ali u nedjelju na rukometnom igralištu u Rudama.

I ove se godine birala najbolja greblica, a drugu godinu zaredom pobijedila je Rudarica Martina Škiljan. U izboru je sudjelovalo 18 greblica, a o najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Petar Burić, Andreas Nikl, Renata Lehpamer i Martin Skendrović. Zamjenik gradonačelnice Petar Burić naglasio je kako mu je čast bila biti u žiriju, dodijelio je priznanja najboljima te čestitao organizatorima na odličnoj organizaciji tradicionalne gastro i kulturne manifestacije koja ima veliki značaj za samoborski turizam.

S obzirom na bogat i raznolik program te veliku posjećenost, Rudari, članovi KUD-a Oštrc te udruge Rudarska greblica ponovno su se pokazali odličnim domaćinima i vrijednim čuvarima svoje bogate tradicije.

Rudarska greblica zaštićena je i na europskoj razini te uz zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla nosi i oznaku kvalitete Europske unije. Za sve to su zaslužni vrijedni članovi KUD-a Oštrc i Udruge Rudarska greblica.

Foto: FB Rudnik sveta Barbara

Objavljeno: 04.07.2022.