Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

U iščekivanju dolaska svjetla

01.12.
2019.

Zapaljena prva adventska svijeća na Trgu kralja Tomislava

Zdenac na samoborskom glavnom trgu i ove je godine ukrašen adventskim vijencem sa četiri svijeće, a prva je tradicionalno upaljena u subotnje predvečerje, 30. studenoga, uz prigodne adventske pjesme i zajedničku molitvu okupljenih.

O začecima ovog običaja i njegovog značaja za vjernike govorio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Samobor Gordan Črpić, a program na trgu upotpunili su pjesnikinja Nada Bošković, župni dječji zbor Samoborski krijes te članovi i članice Udruge Etno fletno.

Stotinjak okupljenih poslušalo je i riječi evanđelja samoborskog župnika Ivice Cika, koji je naglasio kako iščekivanje i slavljenje Isusovog rođenja treba biti okrenuto duhovnosti i radosti života, umjesto svakodnevnoj užurbanosti oko posla i zarade, kojima se vrtimo u krug.

Paljenje adventskih svijeća na Trgu nastavlja se sljedeće tri subote, 7. 14. i 21. prosinca, u 17 sati, a uz članove samoborske Matice i Udruge Etno fletno, sudjelovat će još i župljani župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga i njihov župnik Josip Čulig, zbor mladih Glas iz pustinje, župa Krista Kralja iz Domaslovca i župnik Branimir Budinski uz župni zbor Glasnici velikoga Kralja, a paljenju četvrte adventske svijeće nazočit će župljani župe sv. Barbare iz Ruda i njihov mješoviti župni zbor te župnik Darko Banfić.