T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

U Perkovčevoj održan mini vintage sajam

Superstuff – mjesto zbog kojeg je oživjela Perkovčeva u Samoboru

Ovaj tekst započet ću jednom lekcijom iz povijesti. Perkovčeva ulica jedna je od najznačajnijih u Samoboru, a to sve zahvaljujući svojoj obrtničkoj povijesti. Zlatno doba ove ulice jesu osamdesete godine prošlog stoljeća. Tada su svi samoborski obrtnici i obrtnici iz okolnih mjesta željeli svoje proizvode i usluge nuditi baš tamo. Bila je to elitna lokacija, posebice kada nisu postojali veliki trgovački centri i dok konzumerizam nije prevladao.

Moje sjećanje na Perkovčevu su Pauk i posuđivanje kazeta koje je uvijek trebalo premotati na početak inače se striček ljutio. Sjećam se i da je tata jurio u Šišmiš svaki put kad bi se mama u deset navečer sjetila da nema nešto što joj baš hitno treba. Sjećam kupovanja papuča u „onom dolje“ Borovu, badića u jednom malom butiku kod simpatične tete koja uvijek pogodi pravu veličinu od prve i sjećam se kupovanje svega za školu „kod Šoštarića“. Sve što ti je trebalo za život mogao si naći u Perkovčevoj. Danas je to (samo) ulica u kojoj te prevlada stres jer se moraš parkirati bočno.

Iako se već dugo priča o vraćanju sjaja toj ulici i brojna su obećanja napisana kroz godine po plakatima pred izbore sve na kraju ovisi o malom čovjeku.

U ovom slučaju radi se o ženi. Koja čak nije Samoborka. Iz jednog malog kutka koji je puno puta mijenjao vlasnike, zahvaljujući Nini Špoljarević sad se šire neke nove vibracije koje obećavaju svjetlu budućnost ove dugačke samoborske ulice.

Superrstuff bio je naziv jednog dućana u starom Zagrebu koji je nudio odjeću za sve one koji su htjeli biti drugačiji. A upravo to je ideja i ovog samoborskog Superstuffa – biti drugačiji.

Ovog je vikenda upravo u Superstuffu održan mini vintage sajam. Svi posjetitelji mogli su škicnuti i kupiti stripove, ploče, knjige, cd-e, retro obleku iz privatnih kolekcija, retro predmete, ukrase, ali i retro dizajnerske komade ... Za dobru vibru i čagicu pobrinuo se Zdenko Franjić, drugo je ime za hrvatsku alternativnu scenu i scenu iz regije još od kraja osamdesetih. Svirali su i Chosque & Rille, Zvonimir Ćosić i Rista Ibrić.

I ako mislite da je ovo prvi puta da je Nina osmislila ovako nešto, varate se. Ovo je tek jedan u nizu evenata zadnjih nekoliko mjeseci kojima je cilj podsjetiti ekipu na Perkovčevu i vratiti joj obrtnički duh.

Svoja je vrata do sada otvorila brojnim domaćim dizajnerima, organizirala radionice kao što su kukičanje plastičnim vrećicama, ugostila mlade glazbenike i taman pred ljeto udomila Samoborskog izbjeglicu Medenka. I ne planira stati – u svoju bilježnicu već piše svakakve lude ideje i planove.

Za sve one koji nisu bili: to je jedno od onih mjesta gdje sve što je u dućanu želiš doživjeti svim osjetilima. Niti jedan dio nije prazan, sve ima svoju priču i poruku. Možeš sjesti i popiti sok, prelistati knjigu koju si našao na polici ili se zaljubiti u neki odjevni predmet koji već ima svoju prošlost.

Dragi Samoborci, Zagrepčani i svi koji se motaju oko Samobora, imam samo jednu poruku za vas: uđite i prepustite se Nini, ona će vam sigurno pomoći u odabiru omiljene nove majice, nakita ili cipela. Ili oko poklona za prijateljicu koja voli nešto drugačije. Ili vam ispričati neku zanimljivu priču, nadahnuti vas i podsjetiti na dobre stare vrijednosti, Ili samo pojedite sladoled.

Za kraj jedan poetski osvrt našeg uvaženog Samoborca: „Sjećate se Bergmannovih filmova i onih pustih ulica obasjanih Suncem gdje se čuje samo škripa lijesova? To vam je Perkovčeva ulica u Samoboru koja je zahvaljujući Nini Špoljarević i njezinom Superstuff dućanu i zbivanjima u dvorištu ALIVE AGAIN.“ – Drago Plečko.

U svakom slučaju – neće vam biti žao ako navrnete u Superstuff. Mjesto koje pomaže oživjeti nekoć najuzbudljiviju ulicu u Samoboru.

Tekst: Ines Ibrišević

Fotografije: peta_disciplina

Objavljeno: 24.06.2021.