Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

U prvih 8 mjeseci županiju posjetilo 18% više turista  

U prvih 8 mjeseci županiju posjetilo 18% više turista  
13.09.
2019.

Od iduće godine nove turističke pristojbe u Zagrebačkoj županiji

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesena je Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za područje županije. Pristojbe se kreću od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Pojašnjavajući odluku pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić pojasnio je kako je odluka napravljena na temelju zahtjeva koje su županiji uputile lokalne turističke zajednice.

Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) po 200 kuna, i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna.
Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije iznosi za prvog i drugog člana po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna. Temeljem novog Zakona iz svibnja ove godine turistička pristojba je prihod turističkih zajednica, a uplaćena sredstva se raspoređuju na način da 65% sredstava ide lokalnoj turističkoj zajednici (od čega se 30% sredstava doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana), zatim 15% sredstava županijskoj turističkoj zajednici i 20% sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije određuje se za Grad Samobor u iznosu od 12 kn, a za Svetu Nedelju 10 kn.Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iz skupine Kampovi po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije određuje se za gradove Samobor i Sveta Nedelja u iznosu od 8 kn.

Inače, turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju bilježe kontinuirani rast. Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačku županiju je tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine posjetilo 18% više turista nego u istom razdoblju prošle godine, a za 18% je porastao i broj turističkih noćenja. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.