T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

U Samoboru neće biti rasta cijena plina za korisnike Energo Metana

Gradonačelnica Petra Škrobot sastala se sa direktorom ENERGO METANA d.o.o.

U Samoboru neće biti rasta cijena plina za korisnike Energo Metana

Povodom sve glasnijih najava potencijalnog povećanja cijena plina za potrošače u Hrvatskoj, gradonačelnica dr.sc. Petra Škrobot održala je sastanak s direktorom ENERGO METANA d.o.o., Antunom Oklopčićem. 

Na sastanku je gospodin Oklopčić napomenuo da su za svoje korisnike osigurali stabilne cijene do 30. rujna ove godine: 

„Nije bilo dizanja cijena i neće ih biti jer smo na vrijeme po povoljnijim cijenama kupili dovoljne količine plina za naše korisnike. Natječajem koji je proveden na temelju Zakona o tržištu plina, od travnja 2021. godine preko 6 tisuća naših krajnjih kupaca iz kategorije kućanstva u obvezi javne usluge, prebačeno je opskrbljivaču GPZ-Opskrba d.o.o.,
Do kraja prošle godine oko 1500 kupaca vratilo se je Energo metanu sklopivši ugovore o opskrbi na tržišnoj osnovi, a prelasci se intenzivno nastavljaju i dalje. Osim toga Energo metan opskrbljuje i preko 400 kupaca iz kategorije poduzetništvo.​​​​​​ Svi naši kupci mogu biti sigurni da promjena do 30. rujna ove godine neće biti. Teško je predvidjeti kretanje cijene nakon tog datuma jer je riječ o globalnim trendovima i cijenama na burzama na koje ne možemo utjecati. Prema sadašnjim prognozama na međunarodnom tržištu  za očekivati je da će nakon 1.listopada doći do porasta cijena i mi ćemo tu napraviti sve da taj mogući porast bude što manji. “,
 napomenuo je Oklopčić. 

Gradonačelnica Škrobot je napomenula da Grad Samobor prati situaciju te se razmatra nekoliko mjera koje bi mogle pomoći krajnjim korisnicima, ako bude potrebe za reakcijom. 

„Grad kao suvlasnik ENERGO METANA d.o.o. prati situaciju i zadovoljna sam što za korisnike usluga za sada neće biti poskupljenja. Korisnici koji su otišli drugim opskrbljivačima sada zapravo moraju vidjeti isplati li im se ipak povratak na lokalnog opskrbljivača. Također, kada znamo da mnogim poduzetnicima u Hrvatskoj stižu višestruko veći računi za plin, drago mi je da naši lokalni poduzetnici, korisnici ENERGO METANA, neće imati taj udar. To šalje poruku da Grad Samobor stvara uvjete koji osiguravaju ostanak poduzetnika i privlačenje novih, što dokazuju investicije koje nam dolaze u Samobor. “, istaknula je Gradonačelnica.

Direktor ENERGO METANA d.o.o. je gradonačelnicu izvijestio i o koracima koje društvo u suvlasništvu Grada namjerava napraviti kako bi se cijene držale pod kontrolom, a dogovoreno je i da se nastavi konstruktivna komunikacija u budućnosti.

 

 

Objavljeno: 31.01.2022.