T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Ulaganje u Dvorac Livadić

Počela energetska obnova Samoborskog muzeja

Ulaganje u Dvorac Livadić

Zbog radova na energetskoj obnovi, Samoborski muzej zatvorio je svoja vrata za posjetitelje. Ovo je nastavak ulaganja u prostor muzeja nakon što je Grad Samobor u potpunosti uredio novi galerijski prostor u potkrovlju muzeja.

Samoborski muzej je za energetsku obnovu Dvorca Livadić osigurao bespovratna sredstva u iznosu od oko 800 tisuća eura putem natječaja "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra, dok je Grad osigurao preostali iznos potreban za realizaciju radova u iznosu od oko 65 tisuća eura.

„Smatramo da je naša dužnost čuvati kulturno-povijesnu baštinu koja je, među ostalim, važan dio turističke ponude Samobora. Upravo zato ulažemo u obnovu ustanova u kulturi kao i projektnu dokumentaciju koja je bila podloga za dobivanje europskih sredstava. Značajna europska sredstva koja su ostvarena uvelike će pomoći u ostvarenju našeg cilja, a to je da Samoborski muzej, u koji se godinama nije ulagalo, postane reprezentativna ustanova u kulturi“ – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Zadovoljstvo što su počeli radovi na obnovi Muzeja izrazila je i ravnateljica Muzeja, Nikolina Puljić Glasnović koja je istaknula kako će za vrijeme trajanja radova Samoborski muzej svoju izložbenu djelatnost kao i planirane radionice provoditi na otvorenom prostoru.

„ Izuzetno smo sretni i ponosni što imamo podršku Grada Samobora, koji prepoznaje važnost ulaganja u obnovu ustanova u kulturi. Navedenim aktivnostima dodatno ćemo zaštititi sam objekt koji je zaštićeno kulturno dobro kao i vrijedan fundus. Vjerujem da će po završetku radova zadovoljni biti naši posjetitelji kao i djelatnici, jer za sve njih će boravak u Samoborskom muzeju biti znatno ugodniji. Uz navedeno, ostvarit ćemo značajne uštede energije i time smanjiti troškove grijanja – izjavila je ravnateljica Samoborskog muzeja, Nikolina Puljić Glasnović.

U sklopu radova bit će izvedena toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, bit će poboljšana energetska svojstva i zamijenjena postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu. Nakon navedenih radova predstoji još i izmjena fasade.

U narednom periodu energetski će biti obnovljen i pomoćni objekt Samoborskog muzeja tzv. Etno kuća, jer i za taj projekt su Samoborskom muzeju odobrena sredstva iz fondova EU-a i to u iznosu od 155 tisuća eura. Planirani radovi na objektu Etno kuće također obuhvaćaju izvedbu toplinske izolacije stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju poda, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom prema uputama Konzervatorskog odjela, uvođenje dizalice topline zrak/voda i osiguranje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta sanacijom vlage.

Nakon završetka radova smanjit će se godišnja potrebna energija za grijanje za 21,67% te godišnja primarna energija za 70,53%. Istodobno, provedbom mjera energetske obnove predviđeno je i smanjivanje godišnje emisije CO2 za 77,94%. Radovi će doprinijeti očuvanju zaštićenog kulturnog dobra i muzejske građe, a objekt će biti energetski učinkovitiji, otporniji na klimatske utjecaje te ugodniji za boravak djelatnika i posjetitelja.

Objavljeno: 27.05.2024.