T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Uništavanje ambrozije

Podsjetnik vlasnicima i posjednicima zemljišta

Uništavanje ambrozije

Grad Samobor podsjeća sve vlasnike i posjednike zemljišta na provođenje aktivnosti i mjera na uništavanju ambrozije.

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije.

Ambrozija se može uklanjati i suzbijati sljedećim mjerama:

  • ­agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;
  • mehaničkim: međurednom kutivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka;
  • kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Isto tako, prema odredbama Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu (Službene vijesti Grada Samobora br. 2/15 i 9/15), vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni su poljoprivredno zemljište održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju odnosno sprečavati njegovu zakorovljenost i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Objavljeno: 19.07.2022.