T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Uvodi se kružna linija kroz centar

Predstavljena studija o lokalnom prijevozu na području Samobora

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u samoborskoj Gradskoj vijećnici, gradonačelnica, Petra Škrobot i njezin zamjenik, Petar Burić predstavili su studiju o lokalnom prijevozu na području Grada Samobora.

Studija pokazuje koja su optimalna rješenja za poboljšanje javnog gradskog prijevoza na lokalnim linijama.

Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnice Petar Burić studija predlaže da se u odnosu na postojeće stanje određene lokalne linije spoje te dodaju nove. Spajanje linija je predviđeno na području postojećih linija Samobor - Samoborski Otok i Samobor- Medsave u jednu liniju. Reorganizacija prijevoza obuhvaća i postojeće linije Samobor – Vrhovčak i Samobor Slani Dol gdje će jedna linija obuhvatiti najveći dio autobusnih stajališta, dok će se linijom prema Lipovcu obuhvatit stajališta koja su do sada bila pokrivena spomenutim linijama.

Izmjene su planirane i na linijama za Jarušje, Noršić Selo, Gornju Vas u smislu optimizacije duljine linije i veličine vozila. Po istom modelu je optimiziran prijevoz prema Klakama, a po prvi puta se donji dio Molvica uključuje u sustav javnog prijevoza na podruju Samobora.

Sva autobusna stajališta koja su do sada bila u funkciji će i dalje biti pokrivna autobusnim prijevozom, a po potrebi će biti dodana nova stajališta.

Istaknuto je i kako su ovom studijom planirane linije prema Domaslovcu i Rakovom Potoku, ali samo u slučaju ukoliko dođe do prekida javnog prijevoza na međužupanijskim linijama kojima je to područje pokriveno, a kao što je bilo u vrijeme pandemije.

Najveća novina u studiji je kružna linija na području užeg centra Samobora koja će povezati Autobusni kolodvor s Domom zdravlja, centrom grada, Giznikom, Podložnicama, Kolodvorskim naseljem, Policijskom postajom Samobor, Centrom za mlade i općenito područjem nekadašnje vojarne Taborec.

„Intenzivno se vode i razgovori sa Zagrebačkom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u smislu izdavanja propusnica kao i uvođenja linije prema Stupniku čime bi se građanima omogućilo korištenje linija ZET-a koje vode prema Savskom mostu te linije prema Jastrebarskom. To nije obuhvaćeno ovom studijom, ali se intenzivno traže rješenja za poboljšanje prijevoza i na međužupanijskim linijama koje nisu u nadležnosti Grada Samobora“ – naglasila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Napomena: kružići na grafičkom prikazu svih lokalnih linija ( Prikaz2) nisu autobusna stajališta već obilježavaju lokacije kojima će autobusi prometovati

Objavljeno: 15.06.2022.