T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Veleposlanica Republike Bugarske u Samoboru

Gradonačelnica u službeni posjet primila veleposlanicu Ivu Krulevu

Gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić u ponedjeljak, 5. veljače, u službeni su posjet primili veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj na čelu s veleposlanicom Nj. E. Ivom Krulevom. Prijemu u gradskoj vijećnici prisustvovali su i savjetnica za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Mirella Tasseva, vlasnik Orbico grupe i predsjednik Bugarsko-hrvatskog poslovnog kluba Branko Roglić te Voditeljica ureda Predsjednika Nadzornog Odbora Mirela Lovretić.

Veleposlanica Kruleva napomenula je kako je u ulozi veleposlanice u Republici Hrvatskoj tek od kolovoza i istaknua kako su je oduševili gostoprimstvo i ljepote našeg Samobora. Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, zahvalio je gradonačelnici na prijateljskom susretu i dodao kako već godinama rado posjećuje Samobor za kojeg ga vežu brojne lijepe uspomene.

Povod ovom susretu je uspostavljanje prijateljske suradnje s Bugarsko-hrvatskim poslovnim klubom koji okuplja bugarske i hrvatske gospodarstvenike, te koji nastoji osigurati povoljno poslovno okruženje za sve partnere. Prilika je ovo da samoborski poduzetnici i obrtnici pronađu novi put razvoja poslovanja, kao i da steknu vrijedno međunarodno iskustvo. Velik potencijal povezivanja ukazuje se i na međugradskoj suradnji između Samobora i Karlova – grada u središnjoj Bugarskoj poznatog po proizvodnji ružina ulja koji se koristi u parfemskoj industriji diljem svijeta. Ova su dva grada po mnogočemu slična, a kulturna, gospodarska, pa čak i znanstvena suradnja, zasigurno bi pokazala brojne pogodnosti za oba ova grada.

Gradonačelnica Škrobot upoznala je goste s dugom tradicijom obrtništva i poduzetništva u našem gradu, kao i s velikim turističkim potencijalom koji se manifestira kroz brojna događanja u organizaciji Grada Samobora i Turističke zajednice, ali i kroz porast broja dolazaka i iznimno veliku posjećenost kroz cijelu godinu.

„Grad Samobor nastoji biti na usluzi poduzetnicima, ali i investitorima kako bismo im olakšali ulaganja u naš grad. Trudimo im se biti partneri i osluškivati njihove potrebe, iako postoje neka ograničenja kojih se mi kao jedinica lokalne samouprave moramo pridržavati. Od kad smo stupili na vlast radimo na tome da suradnju lokalne samouprave i privatnog poduzetništva podignemo na višu razinu. Smanjili smo komunalni doprinos i komunalnu naknadu kao i stopu poreza na dohodak kako bismo olakšali život i poslovanje u Samoboru“ naglasila je gradonačelnica Škrobot.

Potencijal za suradnju vidljiv je i kroz sudjelovanje na brojnim manifestacijama poput Craft festivala – najvećeg festivala malih zanata u Hrvatskoj koji dovodi brojne izlagače na samoborske ulice i trgove, a koji predstavlja priliku za rast i razvoj kako domaćih poduzetnika i obrtnika, tako i njihovih bugarskih partnera.

Predstavnici delegacije spremno su prihvatili i mogućnost suradnje poduzetničkih centara i pripadajućih start-up inkubatora koji inkubiranim poduzetnicima pomažu u razvoju poslovanja. Međunarodno umrežavanje i razmjena iskustava samo su mali dio mogućnosti koje se nude realizacijom ovakvih suradnji.

Veleposlanica Kruleva, kao i g. Roglić, poželjeli su gradonačelnici puno uspjeha u daljnjem radu, ali i u ostvarivanju zacrtanih ciljeva i projekata uz želju da ovo bude samo prvi od mnogo zajedničkih susreta.

Objavljeno: 06.02.2024.