T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Veleposlanik Republike Litve u Samoboru

Gradonačelnica ugostila veleposlanika NJ.E. Eduardasa Borisovasa

Gradonačelnica Petra Škrobot primila je u četvrtak 29. veljače godine u Gradskoj vijećnici Nj. E. Eduardasa Borisovas, veleposlanika Litve u Republici Hrvatskoj. Uz veleposlanika posjetu su nazočile prva tajnica, gđa Giedrė Šidagytė-Gudaitienė i tajnica Veleposlanstva, gđa Renata Pelenokaitė.

Veleposlanik Borisovas istaknuo je kako je u Samoboru prvi puta, a dojmio ga se već na prvi pogled.  Prilikom službenog posjeta veleposlanik Borisovas upoznao se s funkcioniranjem gradske uprave Grada Samobora, izazovima s kojima se susrećemo, a posebice su ga zanimali turistički i gospodarski potencijali Samobora. Pronašao je mnoge sličnosti u odnosu sa Litvom, ali i mnoge razlike, poput primjerice načina na koji je organizirana nacionalna ekonomija. Najveći naglasak stavio je na mogućnosti da se povežu obrtnici i poduzetnici Samobora i Litve, a ponajviše u kontekstu agrokulture, informacijskih tehnologija i inovacija. Želja mu je i da kroz svoj veleposlanički mandat približi Litvansku kulturu i običaje što većem broju mladih ljudi i zainteresira ih za posjet Litvi. Upravo zato gostovao je na predavanju „Upoznajmo Litvu“ udruge Djeca za bolji svijet u Centru za mlade Bunker.


Gradonačelnica Petra Škrobot istaknula je kako je Samobor zbog svog povoljnog geoprometnog položaja privlačan investitorima. Navela je i kako je u tijeku realizacija značajne investicije velikog logističkog centra RC Zone Samobor. Dotaknula se i projekta moguće dogradnje Malog tehnopolisa Samobor te općenito značaja gospodarstvenika za Grad. Istaknula je nedavno smanjenje stopa poreza na dohodak, a što je veleposlanik posebno pohvalio jer je objasnio kako se rijetko može sresti čelnike spremne na rizik sa smanjenjem gradskih dohodaka. Što se tiče razvoja turizma gradonačelnica je istaknula kako je svakako jedan od primarnih ciljeva pronaći poduzetnike koji će investirati u izgradnju hotela, jer Samobor trenutno nema dovoljno smještajnih kapaciteta.

Oboje su pohvalili i perspektivnog mladog glazbenika, violončelista Mislava Brajkovića koji je priznat i u Litvi.

Okvirni je dogovor kako bi se sljedeći sastanak održao u MTS-u gdje bi se održala prezentacija rada našeg inkubatora, ali i pokušaj ostvarivanja suradnje na kulturnom planu.

​Veleposlanik Borisovas izrazio je na samom kraju sastanka zadovoljstvo što je na čelu jednog grada mlada žena te je gradonačelnici Petri Škrobot i njenim suradnicima poželio puno uspjeha u ostvarivanju zacrtanih ciljeva uz želju da ne izgube hrabrost i entuzijazam.

Posjet je završio u Centru za mlade Bunker gdje je Udruga Djeca za bolji svijet priredila radionicu tijekom koje su se djeca upoznala s ljepotama Litve, njihovim običajima, znamenitostima, kulturnim  i gastronomijom.

Objavljeno: 01.03.2024.