T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Voditeljica Misije Republike Irak u Samoboru

Opunomoćena ministrica i privremena otpravnica poslova Republike Irak, Nazdar Ihsan Mohammed Sherzad s izaslanstvom posjetila grad Samobor

Gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić primili su u utorak 23. svibnja u službeni posjet izaslanstvo Republike Irak na čelu s opunomoćenom ministricom i privremenom otpravnicom poslova Republike Irak, Nazdar Ihsan Mohammed Sherzad.

Uz otpravnicu poslova Sherzad službenom posjetu nazočili su i Prva tajnica gđa Ruaa Raad Al-Taie te g. Khalid Abdulsattar Hasan Al-Ogaidi, drugi tajnik Misije Republike Irak u RH.

Gđa Sherzad istaknula je kako je u Samoboru već bila turistički, a najviše su je se dojmile prirodne ljepote nadomak glavnog grada kao i bogata gastronomska ponuda.

Prilikom službenog posjeta gradonačelnica Škrobot upoznala je delegaciju veleposlanstva Iraka s dugom povijesti našeg grada, njegovim gospodarskim, turističkim i obrtničkim potencijalom kao i zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima. Istaknula je kako je Samobor zbog svog povoljnog geoprometnog položaja privlačan investitorima, a ulaskom u Schengen i eurozonu taj interes je još veći. Navela je kako gradska uprava mnogim mjerama podržava poduzetnike kao i male obrtnike te kako pokušava privući nove investicije koje su važne za razvoj grada.

Govora je bilo i o nastojanjima da Samobor postane sveučilišni grad. ''Ponosni smo na naše sjajne učenike, studente i glazbenike koji redovito na natjecanjima osvajaju nagrade i odličja. I dalje ćemo nastojati ulagati u potpore koje će mladima omogućiti da i nakon formalnog obrazovanja ostanu ovdje u Samoboru'', poručila je gradonačelnica Škrobot. Što se tiče razvoja obrazovanja, u tijeku je izgradnja centra izvrsnosti u Samoboru koji se gradi u sklopu EU projekta Regionalnog centra kompetentnosti u kojem će učenici imati priliku spojiti teorijsku nastavu i praktični rad. Srednja strukovna škola Samobor tako će postati Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

Gđa Sherzad istaknula je kako mnogi državljani Iraka rado dolaze na odmor u Hrvatsku, a Samobor ih je posjetilo preko 600 samo u posljednjih nekoliko godina. Poručila je kako Veleposlanstvo rado poziva sugrađane iz Iraka da posjete baš Samobor. Izrazila je želju i za povezivanjem samoborskih i iračkih malih obrtnika kojima, u ovim izazovnim vremenima, nije bilo lagano nastaviti s poslovanjem.

Gradonačelnica Škrobot napomenula je kako Grad Samobor puno ulaže u digitalizaciju te kako se sve više natječaja provodi online što omogućuje transparentu dodjelu sredstava i jednake kriterije za sve prijavljene.

Gđa Nazdar Ihsan Mohammed Sherzad, opunomoćena ministrica i privremena otpravnica poslova iračkog veleposlanstva zahvalila je gradonačelnici i zamjeniku gradonačelnika na prijemu i poručila kako je njena želja uspostaviti gospodarsku suradnju između Republike Irak i Grada Samobora. Poželjela je i puno uspjeha u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Delegacija je potom krenula u kraći obilazak našeg grada.

Izaslanstvo Veleposlanstva posjetilo je i Mali tehnopolis Samobor gdje su se upoznali s gospodarskim aktivnostima koje se ovdje provode. Prostor je ovo koji djeluje kao inkubator za poduzetnike početnike, edukativni i 3D inovacijski centar. Cilj je Tehnopolisa pomoći start-up tvrtkama da ostvare svoj puni potencijal te da nastave doprinositi razvoju lokalnog gospodarstva. Uime Malog tehnopolisa Samobor izaslanstvo su pozdravili Renata Razum, stručna suradnica u Poduzetničkom centru Samobor te Karlo Kupres, voditelj Malog tehnopolisa Samobor.

Istaknuli su kako su prostori ovog, relativno mladog centra osnovanog 2020. godine, već gotovo popunjeni start-up tvrtkama mladih poduzetnika koje u prve tri godine poslovanja imaju mnoštvo pogodnosti, od sufinanciranja iznosa najma poslovnog prostora do savjetodavnih i administrativnih usluga. Naglasili su kako u Samoboru prevladava zdrava poduzetnička klima stoga poduzetnici i obrtnici vole ostati u našem gradu te tako doprinose raznovrsnosti i razvoju lokalne ekonomije.

U Malom tehnopolisu Samobor razvijaju se tvrtke iz raznih područja – od digitalnog marketinga, gaming industrije do umjetne inteligencije. Gđu Sherzad impresionirale su mogućnosti koje Mali tehnopolis Samobor nudi malim i srednjim poduzetnicima koji ovdje imaju priliku svoje poslovne ideje pretvoriti u profitabilne tvrtke koje će biti konkurentne kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu..

Voditelj Malog tehnopolisa Samobor Karlo Kupres istaknuo je kako se u prostorijama inkubatora pružaju usluge 3D tehnologije: printanja i skeniranja i povratnog inženjerstva, te je delegaciju veleposlanstva Iraka upoznao s industrijskim 3D printerima i skenerom koji predstavljaju najnovije modele na tržištu i potrebni su poduzetnicima za izradu prototipova.

Razgovaralo se i o brojnim radionicama i predavanjima koja se provode u Malom tehnopolisu a kojima iskusniji poduzetnici svoje znanje prenose na mlađe kolege i time im uvelike olakšavaju snalaženje u poslovnom svijetu. Posebna pozornost je posvećena podršci ženama poduzetnicama koje nailaze na brojne prepreke kada ulaze u još uvijek prevladavajuću ''mušku'' industriju kao što je IT sektor.

Izaslanstvo Veleposlanstva Republike Irak u RH izrazilo je iznimno zadovoljstvo ovim posjetom i najavilo spremnost na daljnju suradnju, posebice u području poduzetništva.

Objavljeno: 24.05.2023.