T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Vrhunskoj minijaturi vraća se stari sjaj

Marijan Majdak obnavlja svoju maketu Samobora iz 1764. godine

Duga je priča o izradi i povijesti vrijedne makete koja vjerno i zorno prikazuje Samobor iz davne 1764. godine, a koju je, nakon punih 12 godina truda, temeljitog i preciznog rada, naš sugrađanin, pasionirani maketar Marijan Majdak, izložio i dao na korištenje Samoborskom muzeju još 2001. godine.

No, krenimo redom. Gospodin Marijan Majdak, danas vitalan 84-godišnjak, "odslužio" je, najvećim dijelom, svoj radni vijek 35 godina radeći kao kovinotokar i metalostrojar u Njemačkoj, sagradio je za to vrijeme kuću na Gizniku i sa zasluženom mirovinom vratio se u svoj Samobor. Struka je, naravno, itekako utjecala na izbor hobija i "trošenje" ono malo slobodnog vremena nakon napornog rada, pri čemu je dodatno presudila i nostalgija za domom.
Davnih dana počeo se baviti maketarstvom, izrađivao je modele brodova i aviona, ali još više ga je zanimala povijest Samobora. Tako je već 1979. godine izradio maketu Staroga grada, koja je bila izložena u gradskom muzeju, a 10 godina kasnije, 1989. godine, počeo je raditi na maketi Samobora iz 1764., za koju je precizne nacrte Antuna Petra Praunspergera pronašao u izdanju knjige naslova Samobor, koja je izašla u povodu 700. obljetnice postojanja grada.

Mjere i opseg makete, kako bi se detaljno dočarao Samobor iz druge polovice 18. stoljeća, a sukladno izvornom nacrtu, dosegnule su 5 puta 3 dužna metra (15 m2), odnosno 15 ploča veličine 1x1 metar, koje zajedno čine cjelinu te pravilno u omjerima i do sitnica prenose original. Tu ćemo ponoviti podatak da je izrada ove makete trajala 12 godina, a majstor Majdak pobrojao je i 3120 sati rada do njezinog završetka. Brojni sati utrošeni su i u nabavku materijala, jer su za maketu, osim osnovne šperploče, gipsa, stirodura i, djelomice, plastike, bile potrebne kvalitetna mahovina i slama, koje je danas sve teže naći, a i tijekom vremena brže propadaju pa se ti dijelovi trebaju češće obnavljati.

Ova maketa Marijana Majdaka u svom punom sjaju izložena je u Samoborskom muzeju 2001. godine u povodu Dana grada Samobora, kada se još Dan grada slavio u srpnju, na Aninovo. Stajala je potom u muzeju nekoliko godina, da bi zbog radova sanacije zgrade bila preseljena na pohranu u prostore bivših ZET-ovih garaža. Nesretne okolnosti oko vlasništva tih garaža odvele su ju 2013. dalje, u bivši Allnochov dvorac u Starogradskoj ulici, koji Samoborskom muzeju već niz godina služi kao skladište dijela arhive. Maketa je zbog još jednog seljenja ponovno rastavljena i tako je, naravno, dodatno stradala. Godine su prolazile, a vlaga, prašina i, ponajviše, nestručno zbrinjavanje, učinili su svoje. 

Krajem 2019. godine krenula je inicijativa za njenu obnovu, koju je podržao i Grad Samobor, pa se već početkom 2020. godine počinju prikupljati i ponude za potreban materijal, a maketa u lipnju konačno u dijelovima stiže u ruke majstora i njezinog autora Marijana Majdaka, koji od tada pažljivo restaurira svoju maketu. U kući u Ulici Franza Liszta napravio je i malu radionicu, pregledava ploču po ploču, ponovno izrađuje dijelove koji nedostaju ili su u lošem stanju, popravlja što treba popraviti, sve prema izvornim nacrtima. Posla je toliko, kaže gospodin Majdak, da će mu trebati još barem 3 ili 4 mjeseca za dovršetak radova na maketi, a cijelu priču o njezinoj obnovi prate i djelatnici Samoborskog muzeja, koji o ovoj priči sa sretnim završetkom snimaju i dokumentarac te planiraju napraviti i digitalne modifikacije ondašnjih i sada postojećih zgrada. 

Kada sve bude gotovo, restaurirana Majdakova maketa starog Samobora, ako sve bude teklo prema planu, bit će ponovno izložena za Međunarodni dan muzeja u svibnju ove godine na samoborskom Autobusnom kolodvoru, gdje bi, pravilno zaštićena, našla svoje trajno mjesto, na čast i ponos svojem autoru, svim Samoborcima i na uvid brojnim posjetiteljima našega grada.      

Objavljeno: 26.01.2021.