T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Vrhunskoj minijaturi vraćen je stari sjaj

Postavljena maketa Marijana Majdaka "Samobor 1764. godine"

Punih 12 godina trajala je izrada makete Samobora iz 1764. godine, koju je još davne 2001. Marijan Majdak, pasionirani maketar, napravio prema preciznim nacrtima Antuna Petra Praunspergera i dao na korištenje Samoborskom muzeju.

Tijekom obnove zgrade Muzeja maketa je prošla dug put seljenja u neprikladne prostore, a time i oštećenja, da bi konačno, na inicijativu samoborskog Društva inženjera i tehničara i uz pomoć Grada Samobora, tijekom 2020. i 2021. godine doživjela svoju restauraciju. Obnova makete povjerena je njezinom autoru Majdaku, koji sve detalje i nacrt ima, naravno, u malom prstu, ali trebalo je puno vremena i potrage za potrebnim materijalima kako bi maketa dobila svoj stari sjaj.    

Obzirom na njezinu veličinu, jer zauzima punih 15 m2 prostora, tražilo se adekvatno i dugoročnije sigurno mjesto za njezin novi postav. Rješenje je pronađeno na samoborskom Autobusnom kolodvoru.  
Tako od 11. svibnja ova vrijedna maketa krasi veliki hodnik kolodvora, a lijepo osvijetljena i zaštićena staklima privlači pozornost ne samo putnika namjernika, već i brojnih Samoboraca, turista i posjetitelja grada.

U povodu postavljanja obnovljene makete na kolodvoru su se u utorak, 11. svibnja, okupili svi sudionici ovog vrijednog projekta. O povijesti i procesu obnove makete u ime Samoborskog muzeja govorio je Tibor Grujić, koji je filmom i fotografijama skoro godinu i pol bilježio njezin povratak u život, što će biti prikazano uz predstojeći Međunarodni dan muzeja.

Autor makete Marijan Majdak kratko je zahvalio svima koji su ga podupirali tijekom restauracije, izrazivši veliko zadovoljstvo što je sada njegova maketa, što mu je bio i krajnji cilj, dostupna širokom krugu ljudi svih generacija.

Prisutnima su se obratili i zamjenici gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, istaknuvši kako svaka dobra i vrijedna inicijativa građana ili udruga neće proći nezapaženo od strane Grada, a ova je upravo takva - na čast i ponos svojem autoru i svim Samoborcima te zanimljiva brojnim posjetiteljima Samobora.         

Foto: Edi Kirschenheuter

 

Objavljeno: 11.05.2021.