T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Vukovar – da se nikad ne zaboravi!

Odana počast svim žrtvama Domovinskog rata

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studeni u Samoboru je obilježen večeras paljenjem svijeća kod zdenca na Trgu kralja Tomislava. Svijeće su u čast Vukovaru – Gradu Heroju te svima koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku upalili gradonačelnica Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Silvio Ivan Žugaj, gradski vijećnici, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te učenici Osnovne škole Bogumila Tonija, Osnovne škole Samobor, Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole Samobor i Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Sve okupljene su u ime Grada Samobora pozdravili i zahvalili im na dolasku gradonačelnica Petra Škrobot i privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Silvio Ivan Žugaj, a učenicima se obratio i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, Nikica Burić Čokot.

Jedan od ključnih ljudi obrane Vukovara, dozapovjednik na vukovarskom Sajmištu, važnoj točki obrane grada, iz prve ruke učenicima je približio kako su izgledali obrana Vukovara i njegovi završni dani te konačni pad u ruke neprijatelja 18. studenog 1991. godine. Vukovarski heroj i legendarni Samoborac dočarao je učenicima žrtvu koju je podnio Vukovar, naglasivši kako su se tijekom Domovinskog rata teške bitke vodile diljem Hrvatske, no najteža od svih je bitka za Vukovar, jer grad je branilo svega 2000 slabo naoružanih branitelja. Oni su se branili od neprijatelja kojih je bilo 40 000 i Vukovar su napadali sa 120 zrakoplova, 400 tenkova i 1600 topova. Obrana Vukovara je trajala 3 mjeseca iako je neprijatelj mislio kako će Vukovar pasti za tri dana. I zato je Vukovar temelj Hrvatske države i simbol hrvatskog stradanja i otpora agresiji.

„Najveća tragedija su brojni izgubljeni životi. Najviše poginulih branitelja u Vukovaru živote je izgubilo u dobi od 18 do 25 godina, pa i mlađi. Oni su najveći heroji Domovinskog rata“ – naglasio je Nikica Burić i poručio kako njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti, jer Hrvatska država je nastala u suzama i znoju natopljena krvlju.

„Vi ste budućnost ove države i ovog grada, poštujte svoje roditelje, pomažite jedni drugima, živite časno i pošteno i sigurno ćete uspjeti u životu“ – poručio je učenicima Nikica Burić Čokot i svima zahvalio što su došli odati počast Gradu Heroju, Škabrnji i svim žrtvama Domovinskog rata.

Radnici Komunalca obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, radnici Komunalca upalili su u četvrtak 17.11.2022. godine lampaše dužinom Ulice 151. samoborske brigade HV, odavši tako počast svima stradalima u Domovinskom ratu te Vukovaru i Škabrnji, kao i pripadnicima 151. samoborske brigade HV, čiji naziv nosi ulica u kojoj je sjedište društva.

Objavljeno: 17.11.2022.