T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Za škole bez nasilja

Samoborske škole obilježile Dan ružičastih majica

Samoborski učenici odazvali su se u srijedu, 24. veljače obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, Danu ružičastih majica.

U hvalevrijednoj akciji sudjelovali su učenici svih samoborskih osnovnih škola, OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Milana Langa.

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu koja je simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Samoborske škole odlučne su u borbi protiv vršnjačkog nasilja, a uključivanje učenika najbolji je način za postizanje okruženja bez nasilja.

Objavljeno: 26.02.2021.