T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Zajedno u ratu, zajedno u miru

Sutrašnji državni blagdan prijepodne je obilježen u Parku domovinske zahvalnosti

Nakon jasne i glasne pozdravne uvodne riječi jednog od naših samoborskih ratnika, Marijana Telišmana, izrečene nakon hrvatske himne i minute šutnje uz spomen sva 62 imena uklesana na zidu ovog samoborskog parka, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za duše naših poginulih i preminulih hrvatskih branitelja iz samoborskog i svetonedeljskog kraja što su učinili najprije njihovi roditelji i drugi članovi obitelji, a potom predstavnici braniteljskih udruga, samoborske gradske uprave te udruga, institucija, ustanova i političkih stranaka uz nazočnost Samoborske narodne garde.

Zdravorazumski, ali i s neizbježnom dozom emocija, okupljenima se prvi obratio predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj istaknuvši vojno-redarstvenu operaciju Oluju kao krunu svih hrvatskih pobjeda u Domovinskom ratu, ali i melem na sve patnje i strahote koje su naši branitelji prošli tih ratnih godina.

"Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska se pobjedonosno, kao nikad prije, čista obraza uzdigla u puninu snage svoje hrabre, odlučne i prije svega domoljubne mladosti koja nije htjela, a nije ni znala politički kalkulirati i mladosti koja je istinski voljela svoju zemlju želeći joj samo dobro kao što je i danas jednako voli želeći joj prosperitetnu budućnost." rekao je Jedvaj. Podsjetio je prije svih na 151. samoborsku brigadu čiji je i sam bio član koja je, kako je rekao, poput vihora prohujala Kostajnicom, Glinom, Dvorom i ostalim mjestima, a iza nje je ostala slobodna Hrvatska. Rudolf Jedvaj nije mogao ne prisjetiti se ni 14. kolovoza 1995. godine kada je za sve naše ratnike na Trgu kralja Tomislava u Samoboru bio priređen veličanstven i trijumfalan doček kakav nije imala gotovo ni jedna druga hrvatska vojna postrojba u to vrijeme.

U ime Grada Samobora govorila je gradonačelnica Petra Škrobot. Zahvalila im je na ratnom junaštvu, zalogu koji su nam ostavili, a to je slobodna i neovisna Hrvatska te zajedništvu koje ih je krasilo onda s vjerom da ih krasi i danas.

"Svi mi trebali bismo slijediti taj vaš primjer i zajedničkim se snagama boriti za opće dobro na ponos i čast onih koji su nam to omogućili." zaključila je Petra Škrobot.

Ovoj obilježbi nazočan je bio i ratni kapelan Brigade, fra Vatroslav Frkin, a molitvu je predvodio župnik i dekan samoborski, prečasni Ivica Cik.

Preuzeto: Radio Samobor

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 04.08.2021.