Grad Samobor Grad Samobor Logo

Gradonačelnik

Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina
31.10.
2019.

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Samoboru

U utorak, 5. studenoga, od 11 do 13 sati u prostorijama Autobusnog kolodvora Samobor (Ul. 151. samoborske brigade HV 1) u Samoboru Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija u Samoboru održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina i Gradskog društva Crvenog križa Samobor kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.774 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 111 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ova akcija održat će se uz financijsku podršku Zagrebačke županije koja je Zakladi Ana Rukavina putem Javnog natječaja dodijelila sredstva za projekt „Lijek je u nama“ na području Zagrebačke županije.

Kontakt osoba:
Marija Stapar Zrile, koordinator za medije i akcije
091 542 4012
mare@zaklada-ana-rukavina.hr