T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Završena je treća faza projekta Vjetar u leđa

Osim kvalitetnijeg obrazovanja učenicima s teškoćama, ovaj projekt olakšava rad učiteljima i roditeljima te učenicima pruža uvjete za lakšu integraciju u društvenoj zajednici.

Treća faza projekta Vjetar u leđa privedena je kraju u suradnji s pet samoborskih osnovnih škola: OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa, OŠ Rude te OŠ Mihaela Šiloboda. Ovaj hvale vrijedan projekt u potpunosti je ostvario svoje zadane ciljeve: 

  • Omogućavanje jednakih mogućnosti obrazovanja za svu djecu
  • Unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja
  • Stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnostima

 Osim osnovnoškolaca koji su sudjelovali u projektu, istaknuli su se i pomoćnici u nastavi čija je uloga bila pružiti pomoć sukladno individualnim potrebama učenika s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju te poticanje samostalnosti djeteta u suradnji sa stručnim timom škole i roditeljima.

U sklopu projekta Vjetar u leđa predviđena je i njegova četvrta faza. U projektnoj prijavi prijavljeno je 55 pomoćnika za 60 učenika te je ista uspješno prošla administrativnu provjeru, procjenu kvalitete te provjeru prihvatljivosti troškova. Sukladno tome projektna prijava je prihvatljiva za financiranje u maksimalnom iznosu od 2.000 000,00 kuna. Grad će osigurati sredstva u iznosu od 491.599,00 kuna te je udio financiranja Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda 80 %. Projektna prijava je u procesu prelaska u sljedeću fazu postupka dodjele – Odluku o financiranju.

 

Razdoblje provedbe projekta je 48 mjeseci počevši od kolovoza 2017. Godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.617.423,20 kn, od čega Europska unija financira 85%, odnosno dodjeljuje 4.774.809,70 kn iz Europskog socijalnog fonda. 2017. godine osigurano je 28 pomoćnika za 31 učenika dok je u 2021. godini taj broj narastao na 45 pomoćnika na 50 učenika. Posrednička tijela projekta su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,

Objavljeno: 13.08.2021.