T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Žene i posao

Svjetski dan poduzetnica

U Samoboru je uoči Svjetskog dana poduzetnica, koji se obilježava 19. studenog, održana prva konferencija na temu: „Žene i posao“. Konferenciji su nazočile brojne uspješne poduzetnice koje su svojim primjerom potvrdile da se žene itekako uspješno mogu nositi sa svim izazovima u poslovnom svijetu.

Konferenciju su u prostoru Malog tehnopolisa Samobor u četvrtak 17. studenog organizirali Poduzetnički centar Samobor i „Women in Adria“, a pod pokroviteljstvom Grada Samobora. Cilj je bio ukazati na specifične izazove s kojima se žene poduzetnice susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.

Prije početka same konferencije, ispred Malog tehnopolisa Samobor otkrivena je 3D skulptura koja simbolizira snagu žena poduzetnica. Autor je Božidar Ševo čiji je rad na natječaju za idejno rješenje – 3D modela izgleda skulpture „Žene poduzetnice“ ocijenjen najboljim.

„Za žene se često kaže da drže tri kuta u kući, a nekad se kaže da drže i sva četiri kuta u kući. Žene poduzetnice drže i više od toga. Stoga jednostavna statua prikazuje kombinaciju osnovnih geometrijskih oblika koji simboliziraju kuću, poduzeće, žene i njihovu povezanost. Glavni okvir predstavlja kuću i/ili poduzeće, a središnji dio predstavlja ženu koja stoji uspravno i ponosno povezujući sve navedeno“ – opisao je skulpturu autor Božidar Ševo.

Autor je rođeni Samoborac, magistar računarstva i matematike, poduzetnik koji se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija, a hobi mu je 3D printanje i 3D modeliranje.

U pripremi i provedbi ovog projekta sudjelovale su tvrtke - korisnici inkubatora MTS-a FRESHUP-BE vlasnice Maje Labure i tvrtka MOSTARAC BARNES, vlasnice Dragane Mostarac Barnes.

„Ideja da se postavi skulptura koja će simbolizirati žensko poduzetništvo i organizira konferencija „Žena i posao“ nastala je na inicijativu korisnika Malog tehnopolisa Samobor, a kako bi se Grad Samobor promovirao kao grad prijatelj ženskog poduzetništva, Poduzetnički centar Samobor Samobor kao mjesto intenzivne podrške poduzetnicama, a MTS kao mjesto korištenja 3D tehnologija“ – uvodno je rekla Renata Razum iz Poduzetničkog centra te zahvalila svima na podršci i suradnji.

Na početku Konferencije o počecima poduzetništva žena u Samoboru govorio je kustos Samoborskog muzeja, Luka Kazimović. Istaknu je Vilhelminu Kulmer osnivačicu prve hrvatske tvornice stakla u Osredku, ali i manje poznate samoborske pionirke poduzetništva – Veru pl. Sauer, vlasnicu pansiona u kojem se početkom 20. stoljeća posluživao vegetarijanski menu te Mariju Mervart i Mariju Hranilović, vlasnice tekstilnih poduzeća.

Svoje poduzetničke priče s okupljenim ženama poduzetnicama podijelile su uspješne poduzetnice Ivana Kolar, potpredsjednica SLO CRO Poslovnog kluba, Dorotea Effenberger, predsjednica uprave Tahograf d.o.o. i Ivana Škrlec, direktorica tvrtke Altera. Uz motivirajuće poruke, kroz svoje priče pokazale su da ženama poduzetnicama ništa nije nemoguće. Svaki izazov se uz znanje, vještine, upornost, marljivost, prilagodljivost i pozitivno razmišljanje može prevladati – poručile su uspješne poduzetnice i pozvale žene da se međusobno osnažuju i podržavaju.

Uslijedila je potom i panel rasprava koju je otvorila gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot. Govorila je o ženama u politici, vlastitom iskustvu, predrasudama s kojima s suočila po dolasku na funkciju gradonačelnice te izazovima s kojima se nosi kao žena koja upravlja Samoborom, koji broji preko 35 000 stanovnika i ima status velikog grada, ali i gradskom upravom koja broji preko 80 zaposlenika, a ako se tome dodaju i gradske ustanove te škole i vrtići, radi se o uistinu velikom sustavu.

„Grad Samobor ponosan je na sve poduzetnice koje djeluju na području grada Samobora. Biti žena poduzetnica je iznimno izazovna uloga, no žene su pokazale kako se itekako uspješno mogu nositi sa svim izazovima. Često izostaje podrška koju poduzetnice zaslužuju u našem društvu i to od državne do lokalne razine. Grad Samobor odlučio je podržati žene poduzetnice na način da svima koje pokrenu vlastiti posao osigura besplatan vrtić u prvih godinu dana od pokretanja posla. Ta inicijativa bit će ugrađena u Odluku o mjerilima za utvrđivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Samobor. Vjerujemo da će Odluku prihvatiti samoborsko Gradsko vijeće te da će se odluka početi primjenjivati od iduće godine" – najavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

U panel diskusiji govorilo se i o izazovima s kojima se susreću poduzetnice, o udjelu poduzetnica u Hrvatskoj, o broju žena na upravljačkim pozicijama, o balansiranju privatnog i poslovnog života, o utjecaju institucija na razvoj ženskog poduzetništva i drugim temama sudjelovale su uspješne poduzetnice: Kristina Ercegović, osnivačica Business Caféa, Lana Šiljeg, članica upravnog odbora udruge Glas poduzetnika, Sunčana Jozić Lučić, predsjednica Kluba poduzetnica Samobor, Branka Novosel, voditeljica Škole za strane jezike i edukacijskog centra Littera, koja je osmislila program Mind Body Lab Mindfulness te u Hrvatsku dovela međunarodni program mentalnog razvoja ALOHA, Kata Barišić, osnivačica digitalne platforme Zagreb Time Travel te Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom konferencije i panel diskusije „Žene i posao“ pokazana je snaga, potencijal, agilnost, hrabrost kreativnost i prilagodljivost žena poduzetnica koje su tu da unaprijede društveni i poslovni svijet.

 

Objavljeno: 17.11.2022.