Grad Samobor

Kuća koju je izgradio Jack

U filmu „Kuća koju je izgradio Jack“, radnjom smješten u SAD 70-ih godina prošlog stoljeća, pratimo iznimno inteligentnog Jacka kroz vremensko razdoblje od 12 godina tijekom kojeg svjedočimo nizu zločina koji od njega čine serijskog ubojicu.

ODRŽAVANJE:
22.12.2018. / 20:00
23.12.2018. / 20:00

LOKACIJA:
Pop up kino

Kuća koju je izgradio Jack
The House That Jack Built
ŽanrDrama, Triler
Trajanje 155 min.
ZemljaDanska, Francuska, Njemačka, Švedsa
RedateljLars von Trier
UlogeMatt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Jeremy Davies
SINOPSIS
U filmu „Kuća koju je izgradio Jack“, radnjom smješten u SAD 70-ih godina prošlog stoljeća, pratimo iznimno inteligentnog Jacka kroz vremensko razdoblje od 12 godina tijekom kojeg svjedočimo nizu zločina koji od njega čine serijskog ubojicu. Priču doživljavamo iz njegove perspektive dok on svako ubojstvo pretvara u umjetničku formu. Kako se policijska istraga neizbježno sužava oko njega, Jack ulazi u sve veće i veće rizike u svojoj nakani da kreira ultimativno umjetničko djelo. Usput pratimo i Jackove opise svog osobnog stanja, problema i misli kroz konstante razgovore koje vodi s nepoznatim Vergeom – grotesknu mješavinu sofistike i pomalo djetinjastog samosažaljevanja i psihopatskih izgovora. Film „Kuća koju je izgradio Jack“ mračna je i zlokobna priča ispričana na filozofski i povremeno humorističan način.

O REDATELJU
Lars von Trier rođen je 30. travnja 1956. godine u Danskoj. Kao redatelj i scenarist, njegova plodna i kontroverzna karijera traje već skoro četiri desetljeća. U svojim je filmovima najpoznatiji po žanrovskim i tehničkim inovacijama, istraživanju egzistencijalističkih, društvenih i političkih problema te prikazu glavnih tema. Među stotinama nagrada i nominacija koje je osvojio na filmskim festivalima diljem svijeta svakako se trebau izdvojiti Zlatna palma za film „Ples u tami“, Grand Prix za film „Lomeći valove“ i nagrada žirija za film „Europa“ sve na filmskom festivalu u Cannesu. Von Trier je osnivač međunarodne filmske produkcijske kompanije Zentropa Films koja je do danas prodala više od 350 milijuna kinoulaznica i dobila sedam nominacija za prestižnu nagradu Oscar u posljednjih 25 godina postojanja.