T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Ne ostavljaj tragove

Film Ne ostavljaj tragove poljskog redateja Jana P. Matuszyńskog temelji se na stvarnim događajima, a bavi se jednom od najmračnijih epizoda iz komunističke Poljske 80-ih: politički motiviranim ubojstvom mladog pjesnika Grzegorza Przemyka i montiranim procesom koji je uslijedio.

ODRŽAVANJE:
17.09.2022. 20:00
18.09.2022. 20:00

LOKACIJA: Pop up kino

Ne ostavljaj tragove(15+), drama, po. triler

Režija Jan P. Matuszyński

Glumci: Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Mateusz Górski, Robert Więckiewicz, Aleksandra Konieczna, Adam Bobik, Tomasz Kot

 

Film Ne ostavljaj tragove poljskog redateja Jana P. Matuszyńskog temelji se na stvarnim događajima, a bavi se jednom od najmračnijih epizoda iz komunističke Poljske 80-ih: politički motiviranim ubojstvom mladog pjesnika Grzegorza Przemyka i montiranim procesom koji je uslijedio. Njegov prijatelj Jurek, jedini svjedok brutalnog premlaćivanja, preko noći je postao državni neprijatelj broj 1. Pokrenut je tada cijeli državni aparat – tajne službe, milicija, mediji i sudstvo nastojali su slomiti Jureka i pojedince bliske slučaju, uključujući Jurekove roditelje i Grzegorzovu majku, poljsku pjesnikinju i aktivisticu blisku demokratskoj opoziciji, Barbaru Sadowsku. Ovaj minuciozno režiran politički triler koji gledatelje vodi u najskrivenije zakutke jedne monstruozne birokratske mašinerije imao je svjetsku premijeru u službenoj konkurenciji Venecijanskog festivala 2021, a bio je i predstavnik poljske kinematografije u utrci za Oscare 2022.