T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Nemir (12+)

Nagrađivana priča o mladoj urarici Josephine koja se uključuje u rastući anarhistički pokret dok nove tehnologije počinju mijenjati novac, vrijeme i rad u švicarskom gradiću.

ODRŽAVANJE:
25.04.2023. 11:00

Nemir (12+), drama, romantika, povijesni, Švicarska 

 

TRAJANJE FILMA: 93 minute

REDATELJ: Cyril Schäublin 

ULOGE: Valentin Merz, Clara Gostynski, Aleksej Evstratov 

NAGRADE I FESTIVALI: Nagrada za režiju u sekciji “Encounters”, Berlin International Film Festival 2022.; Nagrada FIPRESCI, Viennale 2022.; Nagrada “Tiantian”, Beijing International Film Festival 2022.

Unrueh (njem. nemir) je naziv za balansni kotačić koji regulira osnovne mehanizme sata i time posljedično odr(a)žava iluziju vremena, konstrukt koji revno asistira industrijama pri uspostavi kontrole i pritiska. S druge pak strane, nemiri iz filma Cyril Schäublin nagrađenog na ovogodišnjem Berlinaleu, odnose se na rastuću plimu anarhosindikalističkog pokreta u švicarskoj dolini Saint-Imier 1870-ih i 1880-ih. Tamo, u tvornici za izradu satova, grupa radnika (mahom žena) izložena je novim načinima organiziranja novca, vremena i rada po principu koji će desetljećima nakon postati poznat kao fordizam. Tlačena novim poretkom, mlada radnica Josephine priključuje se revoluciji gdje upoznaje kartografa Petra Kropotkina (lik temeljen na poznatom ruskom intelektualcu) i s njim pokušava promijeniti novonastali režim. Njihov odnos postaje odraz šire slike, one koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe, kako sije klice radničkih i feminističkih pokreta koji će procvasti u nadolazećem stoljeću.