Grad Samobor

Pop up kino: Hladni rat

Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja.

ODRŽAVANJE:
12.01.2019. / 20:00
13.01.2019. / 20:00

LOKACIJA:
Pop up kino

Redatelj: Pawel Pawlikowski
Scenarist: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski
Producent: Ewa Puszczynska, Tanya Seghatchian
Produkcijska kuća: Curzon Artificial Eye, Kino Swiat
Direktor fotografije: Lukasz Zal
Montaža: Jaroslaw Kaminski
Glumci: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc

Zemlja: Poljska
Godina: 2018.
Trajanje: 84'
Početak prikazivanja: 10. 1. 2019.
Sinopsis
Wiktor je cijenjeni pijanist i dirigent koji tijekom politički turbulentnih 50-ih godina u Poljskoj skupa s kolegicom Irenom organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji su voljni vježbati i izvoditi priredbe poljskih kulturnih običaja. Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i pjevačica Zula. Između Wiktora i Zule uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak. Jedan od najboljih filmova protekle godine osvojio je nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu i nominiran je za čak pet Europskih filmskih nagrada.

Nagrade i festivali
Cannes Film Festival 2018. - nagrada za najboljeg redatelja, nominacija za Zlatnu palmu
Europske filmske nagrade - najbolji film, redatelj, scenarij i glavna glumica (Joanna Kulig)

Životopis redatelja
Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi, ali je u dobi od 14 godina napustio Poljsku kako bi otišao živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Kasnih 80-ih započeo je snimati dokumentarne filmove za BBC s kojima je osvojio brojne međunarodne nagrade, uključujući i Emmy. Godine 1998. snima 'Twockers', niskobudžetni TV-film nakon čega slijede dva dugometražna igrana – 'Last Resort' i 'My Summer of Love'. Oba filma osvajaju britanske nagrade BAFTA. S filmom 'Ida' iz 2015. godine osvaja prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, pet Europskih filmskih nagrada te BAFTA-u i Goyu (među brojnim drugima). Trenutačno živi u Varšavi gdje predaje filmsku režiju i scenarij.