T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Sjevernjak

Priča je prikazana kroz oči Amletha (Skarsgard) koji još kao dječak svjedoči ubojstvu svog oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), koje je počinio njegov stric Fjolnir (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje.

ODRŽAVANJE:
22.04.2022. 19:00
23.04.2022. 21:15
25.04.2022. 19:00

Sjevernjak (15+), akcija

REDATELJ:Robert Eggers

ŽANR: epski triler

ULOGE:vAlexander Skarsgard, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe, Claes Bang, Björk

TRAJANJE FILMA: 136 min

Hvaljeni redatelj Robert Eggers, poznat po filmovima The Witch (2015.) i The Lighthouse (2019.), predstavlja novi film Sjevernjak (The Northman), osvetnički triler sa zavidnom glumačkom postavom koja uključuje Alexandera Skarsgarda, Nicole Kidman i Ethana Hawkea. Sjevernjak je priča koja prati vikinškog princa čiji je cilj osvetiti svog oca.  Radnja se odvija na Islandu na prijelazu 9. i 10. stoljeća.
Priča je prikazana kroz oči Amletha (Skarsgard) koji još kao dječak svjedoči ubojstvu svog oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), koje je počinio njegov stric Fjolnir (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje. Poput slomljene Arye Stark iz Igre prijestolja, koja svake večeri naglas čita popis ljudi kojima će se osvetiti, Amleth se zaklinje da će se osvetiti za sve što mu je u ranoj mladosti oduzeto.
Scenarij je uz Eggersa pisao i islandski pjesnik Sjón koji je u nekoliko navrata surađivao s Björk kao tekstopisac njezinih pjesama, a zajedno s Lars von Trierom surađivao je na scenariju za film Dancer in the Dark (2000.). Srednjovjekovna skandinavska legenda na kojoj je priča bazirana poslužila je Shakespeareu kao inspiracija za slavnog Hamleta.
Sam Eggers je izjavio kako je rad na filmu bila „daleko najteži i najambiciozniji pothvat kojeg sam se ikad primio."