T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Pišem ti priču

Ana Lozica - Kravetina

Kravetina

Ana Lozica

Rođena je 1980. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao članica HDLU-a izlagala je na desetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 2006. profesionalno se bavi komunikacijama, prvo kao copywriter, poslije kao kreativni direktor. Suosnivačica je nezavisne, nagrađivane marketinške agencije MinusMinus.agency. U rijetkim pauzama od pisanja svih vrsta reklamnih tekstova i osmišljavanja kreativnih koncepata, zapisuje i neke crtice iz života.
Voljela bi konačno početi više pisati za sebe, a manje za druge.

 

 


Kravetina
 

Joao je spavao i stopalima odmicao plahtu s nogu. Mora da mu je vruće.
Čelo mu je osuto kapljicama znoja. Uvijek dok spava diše na usta. Sigurno ima mokre snove.
Lena već nekoliko noći za redom nije mogla usnuti. Taman kad bi joj i uspjelo zatvoriti oči i stopiti se s madracem, u misli bi joj se došuljala ta, ta kravetina iz susjednog dvorišta.

Otkako je doselila, a navodno često mijenja adresu prebivališta, sve se promijenilo. On samo sjedi ispred kuće, gleda u njezin prozor i puši. Kao da nema pametnijeg posla. Kao da je njegov jedini zadatak promatrati je, diviti se njezinoj figuri, tom pješčanom satu koji otkucava posljednje trenutke njihovog zajedničkog života.

Kao da po cijele dane mašta kako maljem razbija cijelu dužinu zida da je može promatrati cijelu, kroz francuski prozor. Što on uopće zna što je francuski prozor?! Kako je lako zaboravio kako je i njeno tijelo bilo čvrsto i vitko i kako su joj grudi prkosno stajale dok nije rodila ona dva teleta što, dok se ona bori s nesanicom i bračnom nevjerom, bezbrižno hrču u susjednoj sobi.

Bila je van sebe, a onda joj je na pamet pala neobična ideja. Iz ovih stopa ustat će se iz kreveta, otići u kupaonicu po pincetu i iščupati mu svaku, dvotjednu dlaku iz nosa. Svaki pogled na susjedu, jedna dlaka. Svaka dlaka, jedna mala, slatka osveta. I baš u trenutku kad je, sa zlatnom pincetom u ruci, od njegovog nosa dijelilo tri-četiri koraka, spustio se dar s neba. Rasna ljepotica, prava pravcata krava teška čitavu tonu, propala je kroz azbestni krov njihovog skromnog doma, zgnječila uspavanog preljubnika, a nju ovlaš dotakla kopitom. Odložila je pincetu na noćni ormarić, uvukla se nazad u krevet i čekala da dođe pomoć.

''Krava teška tonu propala je kroz krov male kuće na jugoistoku Brazila, usmrtivši muža (45), a ženu promašivši za malo. Susjeda je odmah pozvala pomoć, ali bilo je prekasno.'' Lokalni mediji kasnije su izvijestili kako je to bio treći takav incident u protekle tri godine, ali kako u prethodnim slučajevima nije bilo žrtava.

- Evo jedna krasna teleća koljenica – rekao je mesar i pružio joj sočni komad mesa s kosti omotan u sjajni bijeli papir. – Neka posebna prigoda?

- Da. Na današnji dan, prije dvije godine, srušio se cijeli moj svijet.

Objavljeno: 19.07.2022.