Grad Samobor

Knjižničarije

Bogatiji smo za 457 novih članova!

Bogatiji smo za 457 novih članova!
09.01.
2018.

Tko se učlanio, koliko je posudio i koliko nas je puta posjetio.

Početak godine idealno je vrijeme za osvrt na onu prošlu. Nama knjižničarima, koji i inače volimo komentirati, osvrtati se i pregledavati, ovo je trenutak u kojem ćemo cijelu proteklu godinu vidjeti na papiru. 

Najviše nas zanima broj novoupisanih članova!

Hoće li biti veći ili manji od onog prošlogodišnjeg? Na sreću, ove smo godine bolji no ikad! Uz sve one stare koji su obnovili svoje članstvo, pridružilo nam se i 457 novih članova. Kao i u ukupnom članstvu tako i kod novo upisanih prevladavaju žene pa ćemo se ove godine družiti sa 268 novih korisnica.

179 susreta dnevno

Kad govorimo o posjetu, naši su nas članovi u prošloj godini posjetili 44 805 puta, što u prosjeku znači 179 posjeta dnevno. Ovaj bi broj mogao biti i duplo veći da brojimo one koji su u knjižnicu došli nešto fotokopirati, pročitati dnevni tisak ili nas pitati gdje se nalazi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje!!!

Umirovljenici su u knjižnicu došli posuditi ili vratiti knjigu 4 581 put, a da brojimo koliko su puta došli prelistati dnevni i tjedni tisak taj bi broj bio i trostruko veći.

Prošle je godine na Odjelu za odrasle posuđeno 119 756 knjiga i to većinom iz strane književnosti (77 648 knjiga). Hrvatska književnost posuđena je 12 868 puta, a čitati su se počele i knjige na stranim jezicima.

Ako promotrimo odnos znanosti i beletristike, još uvijek pobjeđuje beletristika i to u omjeru 3:1.

Slikovnice rasturaju!

Na Dječjem odjelu posuđeno je gotovo 60 000 naslova i to 17 000 naslova iz područja znanosti i 42 000 svezaka slikovnica i lektirnih naslova. Najviše se čitaju slikovnice s oznakom M, odnosno one koje možete pronaći u igraonici na Dječjem (više od 17 000 posudbi), a odmah iza toga slijedi lektira (16 659 posudbi u godinu dana). 

Ako smo vas umorili ovim silnim brojkama, ustanite od računala, prošećite do knjižnice i po mogućnosti učlanite sebe ili nekog od svojih! Da nam i ovogodišnja statistika bude jednako dobra!