T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Jáchym Topol - Osjetljiv čovjek

Najmlađi klasik češke književnosti.

Sredovječni glumac Moor putuje sa suprugom Sonjom i dvojicom sinova, izvodeći svoje predstave na različitim kazališnim festivalima diljem Europe. Nakon što su na jednom takvom festivalu u Engleskoj doživjeli otvorenu netrpeljivost prema strancima, Moor se nakon desetljeća putovanja odlučuje s obitelji vratiti u Češku.
No ne odvija se sve prema planu; spletom nepredviđenih okolnosti Moorova se obitelj zatekne usred kaosa ukrajinsko-ruskog sukoba, da bi se naposljetku ipak uspjela skrasiti u rodnom kraju na obali rijeke Sázave, jugoistočno od Praga.

No ondje se Moor suočava s novim teškoćama nakon što biva optužen za ubojstvo svog tasta. Bježeći i skrivajući se od policije sa svojom dvojicom sinova, Moor se potom susreće s cijelim nizom živopisnih likova s društvene margine, od lihvara i preprodavača ukradenih automobila do pijanaca, beskućnika i prostitutki. A njihove će se sudbine na neočekivan i začudan način ukrstiti u završnici koja uključuje vjenčanje, javnu kuću, policiju, pa čak i jedan ruski tenk.


Razigran i pitoreskan roman nagrađivanog češkog pisca Jáchyma Topola pun je grotesknih i crnohumornih epizoda prožetih živahnim i duhovitim dijalozima likova s ruba društva koji tragaju za smislom postojanja, ali i svojim identitetom.

Dostupnost ptovjerite ovdje.