Grad Samobor Grad Samobor Logo

Knjižničarije

Kolege

Kolege
24.01.
2019.

Quot capita tot sententiae ili, po naški, koliko ljudi, toliko ćudi!

Piše: Draženka Robotić

 

Kakvi bi mi knjižničari bili da ne iskoristimo znanja iz knjiga koje čuvamo. Pa, tako, među psihološkim priručnicima, koji vam olakšavaju život po pitanju roditeljstva, majčinstva, raznih ljubavnih i inih odnosa, postoji i niz knjiga o tome kako "preživjeti" na poslu.

Često se dogodi da imate groznog šefa pa muku mučite s njim, ali, ajde, šefa uvijek možete ogovarati s ostalim kolegama. No, ima i slučajeva kada vas izluđuju baš vaši najbliži poslovni suradnici.

Svjesni činjenice da kolege ne možete birati, za vas smo pokušali, listajući stručnu literaturu, izdvojiti nekoliko iritantih tipova kolega i neke savjete kako ih se "riješiti":

TIP: Kolega koji stalno upada u riječ

Svatko od nas s vremena na vrijeme upadne nekome u riječ. Ubaci se da iznese svoje dojmove i tako nekoga prekine. Ali ovaj tip stalno upada u riječ, neovisno o tome je li u pitanju sastanak, neformalni ili telefonski razgovor. Osim što je riječ o iritantnom ponašanju ovo otežava komunikaciju, a time i kvalitetnu razmjenu poslovnih informacija.

SAVJET: Najbolje je pustiti ga da melje.

TIP: (Pre)znatiželjan kolega

Postavlja vrlo osobna pitanja o zdravlju, težini, ljubavnom statusu, visini plaće, obiteljskim odnosima ili bilo kojoj drugoj temi o kojoj vama nije ugodno raspravljati.

SAVJET: Lažite. Ovdje su laži dozvoljene.

TIP: Uredski klaun

Odlično je kada imate duhovitog kolegu! Osim kada to utječe na vašu produktivnost i kada je u pitanju osoba čije vam šale nisu smiješne. Ovo je tip kolege koji je uvijek raspoložen za šalu. Naravno da vam može uljepšati dan, ali vas češće može iživcirati do krajnjih granica.

SAVJET: Tajna je u ignoriranju.

TIP: Kolega dijagnostičar

Ovaj tip kolega izvrsno poznaje anatomiju čovjeka, simptome većine bolesti ima u malom prstu, a za potpunu dijagnozu dovoljno mu je da kažete što vas danas boli. Skenirat će vas brzopotezno i točno odrediti što je za vaše boljetice najbolje. Upućen u homeopatske i alopatske načine liječenja, stručno i blago agresivno sugerirat će vam koju biste pretragu prvu trebali učiniti. A vama će biti neugodno ne prihvatiti anamnezu.

SAVJET: Svakako otiđite do svog liječnika ili ljekarnika!

TIP: Kolega minimenadžer

Ovdje govorimo o kolegi koji se postavlja kao da vam je šef i provjerava jeste li odradili zadatak, poslali mail, popunili izvještaj ili tablicu, a naravno, uvijek je tu i kada treba udijeliti 'konstruktivnu kritiku'. Ovo, osim što je iritantno na osobnoj razini, potkopava vaš autoritet u očima ostalih kolega.

Savjet: S njim se svakako sprijateljite.


TIP: Kolega kum i dio obitelji

Ovo je najgori tip jer ga se ne možete riješiti ni doma. Za one koji nisu prešli tu tanku nit savjetujemo da budu pametniji od onih „luzera“ koji su se s kolegom na poslu pokumili ili ušli u kakvu dublju vezu i skroz se zbližili!

Savjet: Tu nema konstruktivnog, a bezbolnog rješenja.

SVAKA SLIČNOST S BILO KOJIM KOLEGOM U GKS-U JE SLUČAJNA!

Posudite na Odraslima:

John Gray: Mars i Venera na radnom mjestu

Jan Yager: Tko to sjedi za mojim stolom?

Dmitrij Kovpak i Andrej Kamenukin: Na krivoga ste se namjerili!