T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Louise Erdrich - Noćni čuvar

O zaboravljenoj kulturi i borbi za opstanak.

Thomas Wazhashk starješina je plemena Chippewa koje u rezervatu Turtle Mountain grca u siromaštvu. Svatko od njih, pa tako i Thomas, pokušava preživjeti kako zna i umije. Da bi prehranio obitelj, radi kao noćni čuvar u obližnjoj tvornici. Danju bdije nad plemenom, koje se teško snalazi u negostoljubivom svijetu. Godina je 1953. i u Kongres upravo dolazi prijedlog zakona o emancipaciji Indijanaca. Thomas je svjestan da im prijeti izumiranje.

Mlada i borbena Indijanka Pixie također radi u tvornici otkako je završila srednju školu, uzdržavajući tako brata i majku. Njezina sestra Vera odselila se da bi se spasila od njihova nasilnog oca alkoholičara. Do Pixie uskoro dolaze glasine da je Vera nestala i da je rodila. Zabrinuta za sestrin život, uz Thomasovu podršku, naivno se zaputi u potragu ne sluteći koliko je veliki grad opasan za mladu Indijanku. Hoće li uspjeti pronaći Veru i vratiti se kako bi pomogla Thomasu spasiti pleme?

U romanu Noćni čuvar, nagrađenom Pulitzerovom nagradom, Luise Erdrich piše o zaboravljenoj kulturi i borbi za opstanak, oslanjajući se na istinitu priču svog djeda. U tom susretu osobne priče, povijesti i fikcije nastaje veličanstvena književnost, dokument ljudske upornosti i nade. Noćni čuvar dokaz je nužnosti borbe čak i kada mislimo da smo nemoćni.

Dostupnost provjerite ovdje.