Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Knjižničarije

Radni dan jedne knjižničarke

Iliti knjižničarenje i knjižničarsko prigovaranje...

Radni dan jedne knjižničarke

Knjižničarka Maja Klisurić početkom prošle godine tajanstveno je nestala sa šaltera! Porodiljni, suspenzija, promjena posla? Ništa od navedenog! Samo se preselila u obradu!

Što radi, čime se bavi i koja su njena nova zaduženja saznajte iz ovog dnevnika koji smo pronašli ispod njenog novog radnog stola.

xxx

8:00 – Nisam ni ušla kroz vrata, a već me čeka ekipa iz Šarenog dućana. Stigli su čak iz Koprivnice pa je red da ih ponudimo barem kavom. Dok ja biram, kavu je skuhala ravnateljica!

10:00 – Stigao je neprijatelj broj 1. Ušuljao se u tehničku obradu, a da nisam ni skužila. Na podu je ostavio 3 ogromne kutije prastarih knjiga koje sam odmah detektirala kao odličan materijal za reciklažu. Taman sam završila s drugom kutijom, kadli se iza vrata pojavljuje ravnateljica Dimnjaković.

Posljednjih je godina, vjerojatno zbog toga što dijeli ured sa Zavičajnom zbirkom, postala velika ljubiteljica starina. Nakon što mi je zaprijetila da ću i ja završiti u reciklaži, ipak malo bolje pregledavam treću kutiju.

11:00 – Na brzinu upisujem knjige koje su kolegice jučer katalogizirale. Jedan račun nije došao. Opet zovem ravnateljicu, jer osim što je šefica meni, ona je šefica i e-računima.

12:00 – E, sad ravnateljica zove mene: „U kojoj si fazi s Knjigomatom?“ Inače, moje drugo omiljeno pitanje, odmah iza onog „ Primate li stare knjige na poklon?“.

„Evo, evo….još malo pa gotovo“ i brzo zovem Željku, Draženku i Tugu i dajem im zadatke za novi broj. Ipak, još je nekoliko praznih stranica. Sjetim se Draženke i njezine ideje da Knjigomatu povećamo broj stranica. Udahnem. Brzo tipkam ovaj dnevnik i stavljam ga pod stol…

13:00 – Zovu me sa šaltera. Netko je članici Z.P. iz Ruda zadužio 12 knjiga, iako je dogovor da posuđujemo samo 6 knjiga po iskaznici. Zbog mjesta stanovanja, ja sam glavna osumnjičena. Dolazi ravnateljica. U zadnji čas spasila me sama Z.P. jer se sjetila da ima dvije članske iskaznice.

14:00 - Zovu me s radija da im ispričam nešto o sutrašnjoj Prozorskoj podjeli. Pozivam građanstvo da me oslobodi svih tih poklonjenih knjiga po načelu uz svaku poklonjenu još 10 knjiga gratis.

Jedva čekam Mariju i Jelenu (najmlađe kolegice i po godinama i po stažu) koje sa mnom iz depoa tegle kutije ljubića iz devedesetih, SF na srpskom (koji također imaju simpatizere u našem kolektivu) i knjige o hranjenju kunića i uzgoju sobnog bilja iz sedamdesetih. Neke knjige stavljam i na kolica kraj vrata, možda već i danas netko uzme koju knjigu.

15:00 – Primjećujem da je netko svoju kućnu biblioteku oplemenio knjigom Vječna ikebana - aranžmani od suhog cvijeća. Uzgoj kunića još je na kolicima. Sutra ga selim na prozor!

Objavljeno: 07.01.2020.