T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Najava

Sretan nam rođendan!

122. godine Gradske knjižnice Samobor.

Sretan nam rođendan!

Svaki rođendan naše i vaše knjižnice u nama budi ponos i uzbuđenje, ali i odgovornost da opravdamo dugovječnost kulturne ustanove koja ove, 2022. godine, slavi 122. rođendan. Tijekom svih tih godina, kroz knjižnicu su prošli i zadužili je mnogi veliki, no prije svega, dobri ljudi.

S Gradskom knjižnicom Samobor još uvijek žive i surađuju brojni zanimljivi, posebni i vrlo nam dragi pojedinci. Prije 122 godine, sada već jako davne 1900., mladi bogoslovi Vjekoslav Noršić i Juraj Kocijanić potaknuli su osnivanje knjižnice u Gornjem kraju. Knjižnica 1930. seli u centar - u zgradu Samoborske štedionice – i od onda štedimo za novu knjižnicu. Od 1941. godine idemo u kino iliti zgradu Hrvatskog doma.
U vrijeme drugog svjetskog rata dolaze njemačke SS jedinice Wikinga i izbacuju knjige pred zgradu. Sve knjige spremljene su u jednu ruševnu prizemnicu, a zadovoljština tadašnjim knjižničarima bila je ta što su na zemljane podove prvo stavili knjige na njemačkom jeziku, za koje su znali da će od vlage stradati prve. Stvar spašava Bogumil Toni, koji nudi dvije prostorije za knjižnicu u svojoj kući.

Pedestih godina prošlog stoljeća, spajamo se s Muzejem, Narodnim sveučilištem i Kinom. Svakako ne smijemo zaboraviti, da od 1957. samoborsko knjižničarstvo ima prvu pravu knjižničarku - profesoricu Nadu Vichru.
Danas imamo kućice za knjige na tri lokacije, ali mi smo još 1968. imali smo kućice za knjige: formirano je 14 tvorničkih, 20 školskih i 12 pokretnih ormarića.
Samoborsko knjižničarstvo može se pohvaliti i knjižnicom na kotačima. Bio je to prvi i jedini bibliobus, kupljen 1978.
Bila su to dobra vremena za samoborsko knjižničarstvo.
1988. Samobor, SIZ I USIZ za kulturu stavljaju glave na kup i počinje se razmišljati o novom prostoru knjižnice. Devedesete je nabavljeno prvo računalo u knjižnici i počinje eksperimentalna obrada građe prema programu Medved, a već 1991. Knjižnica se seli u Zavrtnicu gdje je i danas, na žalost. Onaj bibliobus iz 1978. otišao je 1997. u staro željezo, a već sljedeće godine, 1998. postajemo samostalna ustanova pod nazivom Gradska knjižnica Samobor.

2008. počinjemo se nadati - napravljen je idejni projekt i plan za novu zgradu knjižnice. Još malo i bit ćemo u novim prostorima. Sa svojih 122 godine i dalje smo tu, gdje jesmo - u Zavrtnici. Stisnuti i pretrpani. Radimo svaki dan od 8 do 20 sati, surađujemo sa svima, veselimo se svakom novom korisniku i unatoč neadekvatnom prostoru i dalekim snovima o boljim uvjetima za rad još smo uvijek entuzijastični i puni pozitivnih vibracija. Sretan nam 122. rođendan!

Objavljeno: 15.04.2022.