T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Knjižničarije

U kao urednik

Urednički posao najčešće je nevidljiv.

Foto - Lucija Klanac

Urednika se sjetimo slučajno, možda tek kad detaljnije pogledamo impresum. A on je uvijek negdje u sredini, točno na pola puta između teksta i objavljene knjige, između autora i čitatelja. 
Sigurno ste pročitali barem jednu knjigu iz „kultne“ biblioteke Hit Zlatka Crnkovića ili koju knjigu iz nagrađivane edicije Na tragu klasika koju je uređivala Irena Lukšić, a o broju knjiga koje je uredio Kruno Lokotar u zadnjih desetak godina, nećemo ni govoriti.  Osim njih, doista je velik broj odličnih urednika u hrvatskom nakladništvu koji odrađuju zahtjevan posao. 
Tko je osoba koja uređuje književni tekst? 
Zovemo ga urednik i važna je osoba kod objavljivanja knjige. Od "sirovog" teksta, s autorom radi onu finalnu cjelinu. „Urednik je zaštitnik i autora i teksta, nevidljivi gromobran, sretnik koji je dobio pravo potpisa u impresumu, a to valja i zaslužiti.“
Što urednik radi? 
Rad na tekstu prije samoga objavljivanja glavni je posao urednika. Osim rada na tekstu i jezičnog uređivanja urednik bira naslov, kreira nakladničke nizove, bira rukopise, sudjeluje kod opremanja knjige pogovorima i komentarima, a osmišljava i marketinški pristup publici.
Kada počinje njegov posao?
Prije vašeg čitanja, a nakon što je autor tekst napisao. U onom trenutku kada urednik počne „raditi“ na tekstu. 
Zašto nam treba urednik?
Iako se na prvi pogled čini da je urednički posao nevažan, ipak u Hrvatskoj postoji dosta duga tradicija izvrsnih urednika, koji imaju snažnu reputaciju i koji dugi niz godina nose i određene edicije. 

 

Objavljeno: 05.01.2022.