T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Najava

Volim hrvatski

Predavanja i radionice povodom Dana hrvatskog jezika

Volim hrvatski

#volimhrvatski2024

Projekt Volim hrvatski provodi se tijekom Dana hrvatskog jezika koje je utemeljio Hrvatski sabor u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika još 1967. godine. 

Gradska knjižnica Samobor, prvi je put 2015. organizirala ovaj projekt sa željom da se istakne važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upozna širu javnost o svim razvojnim fazama hrvatskog jezika.  Tijekom ovoga tjedna, od 11. do 17. ožujka, već devet godina knjižnica postaje mjesto učenja, druženja i zabave.
Nizom radionica, predavanja, kvizova i izložbi koje za cilj imaju istaknuti važnost očuvanja materinskog jezika te upoznati burna razvojna razdoblja u povijesti hrvatskog jezika te podsjetiti na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika, Gradska knjižnica Samobor pridružuje se obilježavanu Dana hrvatskog jezika

Kao i svake godine, u izlozima Odjela za odrasle možete pogledati izložbu, ove godine je to izložba Volim hrvatski iz pera Nike Baruna. 

U utorak, 12. ožujka, Volim hrvatski odvijat će se na društvenim mrežama, Facebook stranicama i Instagramu Gradske knjižnice Samobor. 

U srijedu 13.ožujka u 14 sati održat će se predavanje Rezervirano za maturante, dr.sc. Lana Hudeček iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Iako, namijenjeno maturantima, svi su dobrodošli. Profesorica Hudeček govorit će o tome koje su to najčešće jezične pogreške na maturi te kako ih izbjeći. 

U četvrtak 14. ožujka u 19 sati na rasporedu je kviz Profesore, ne ljuti se! u kojem će se natjecati profesori hrvatskog jezika i profesori matematike.
Riječ je o zabavnom kvizu koji je jedan od zanimljivijih programa u tjednu Volim hrvatski. Sam naslov kviza je parafraza poznate igre „Čovječe, ne ljuti se“. Ideja kviza ovoga tipa je uključivanje građana (posebice učenika, koji su u ovom kvizu u ulozi navijača) u knjižnične usluge u najširem smislu riječi. 
Ove će godine u kvizu sudjelovati dva tima. Profesori hrvatskog jezika: Irena Šepl, Tona Pavlin, Ivančica Otmačić i Igor Matijašić i profesori matematike: Kristina Koščević- Noršić, Zlatko Damijanić, Tihomir Ivanec i Vladimira Majdandžić.

U petak 15. ožujka u 18, 30 još jedno predavanje, a ovo je vezano uz kajkavsko narječje. Dijelove iz Gašparotijeva djela  Cvet svetah, ali živlenje i čini svecev interpretirat će glumac Vid Balog. 
Zadnji program u ovom tjednu je Jezikova juha - radionica za polaznike Udruge IDEM koja će se održati u subotu 16. ožujka od 12 do 13 sati. Ovom radionicom završit će ovogodišnji tjedan Volim hrvatski.

 

Objavljeno: 07.03.2024.