Grad Samobor Grad Samobor Logo

Projekti

Odvodnja Samobor obilježila Svjetski dan zahoda

19.11.
2019.


Zahodi i sustavi odvodnje postaju svjetski ekološki i zdravstveni problem

Brojnim turistima i stanovnicima na hrvatskoj obali nimalo smiješni nisu bili brojni ovoljetni napisi u medijima o sve češćem zagađivanju "najljepšeg mora na svijetu" fekalijama. O plastici i smeću da i ne govorimo, ali o tome nekom drugom prilikom.

Podaci o broju uređenih sustava javne ili individualne odvodnje poražavajući su na razini cijele države, ali ništa bolje nije ni u svijetu, jer više od polovice čovječanstva živi bez adekvatnih sanitarnih uvjeta, oko 2 milijarde ljudi koristi pitku vodu zagađenu fekalijama, što je direktno povezano s brojnim bolestima od kojih umiru milijuni, najviše djeca, u siromašnim zemljama i onima pogođenima ratom. 

Kako bi ukazali na ovaj rastući globalni problem Ujedinjeni narodi utemeljili su Svjetski dan zahoda, koji se obilježava 19. studenoga. Tim povodom samoborska Odvodnja organizirala je u ponedjeljak, 18. studenoga, u POP UP kinu predavanje naziva "Razmisli prije nego pustiš vodu", na kojem su o svrsi i ciljevima Svjetskog dana zahoda, sustavu javne i individualne odvodnje u našem gradu te ostalim aspektima ovog problema govorili Danijel Kos, Jan Hovorka i Mirjana Orsag iz Odvodnje Samobor, te predsjednik Društva inženjera i tehničara grada Samobora Stjepan Črnjak.

Nazočne su pozdravili direktor Odvodnje Ivica Karoglan i predsjednik Skupštine društva Željko Stanec, koji je uvodno pojasnio zašto se djelatnost odvodnje svojedobno izdvojila iz tvrtke Komunalac te koji su problemi na području Samobora. 

- Obzirom na veliko područje na kojem se Grad Samobor prostire i na disperziranost manjih naselja u gorskim predjelima, vrlo je teško i skupo doći do svakog domaćinstva pa će se u budućnosti i Samobor morati povezati s okolnim gradovima i općinama koji imaju iste probleme, kako bi zajedno gradili mrežu odvodnje i svim građanima osigurali sanitarne uvjete te smanjili zagađenje okoliša, posebno podzemnih i pitkih voda – naglasio je Stanec.

Problem je velik i traži sustavna rješenja, ali to što nije i samo naš problem ne znači da i pojedinačno ne možemo doprinijeti očuvanju okoliša. Odgovornost je na svima nama, stoga razmislite što bacate u svoje zahode prije puštanja vode, jer to utječe i na vaše zdravlje.