T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Dani Rudarske greblice

Dani Rudarske greblice

Dani Rudarske greblice, koji se već tradicionalno od 1985. održavaju prvog srpanjskog vikenda, u Rudama kraj Samobora, okupljaju folklorne ansamble iz Hrvatske i inozemstva te mnogobrojnu publiku. Manifestacija posvećena tradicionalnom rudarskom kolaču – greblici, zauzima jedno od najvažnijih mjesta u kalendaru kulturnih događanja Zagrebačke županije.
Program same manifestacije podijeljen je na dva dana. Subotnji, koji uz gastro susrete poseban naglasak stavlja na promociju tradicijske i etno glazbe te nedjeljni, koji je u potpunosti posvećen folkloru. Posebna pažnja posvećuje se najmlađim posjetiteljima, koji na Dječjoj greblici, u krušnoj peći ispred Rudnika sveta Barbara, mogu ispeći svoju prvu greblicu.
Izbor najbolje greblice, u kojem iz godine u godinu sudjeluje sve više mještanki Ruda i okolnih mjesta, predstavlja vrhunac ove dvodnevne manifestacije.

Rudarska greblica

Nekada davno, dok su Rudari još uistinu bili rudari, a njihove žene radile u polju i djeca čuvala blago, započela je priča o slanom kolaču koji je danas zaštitni znak svakog rudarskog doma. U skromnim kućanstvima toga doba ovaj kolač posluživao se kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći. Često jedina užina skromnih rudara danas je specijalitet kojim se ponose ne samo Rude, već i susjedni Samobor.
Jedini pisani trag o pripremi kolača ostavio je Milan Lang u svom najznačajnijem djelu "Samobor - narodni život i običaji", u kojem se greblica spominje kao tanki kolač od sira i oraha.

Nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.