T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Gospodari Ruda ponovno na djelu 

KUD Oštrc svečanim koncertima proslavio 40 godina rada 

S dva uzastopna koncerta, održana u petak, 31. svibnja, u dvorani samoborskog kina, Kulturno umjetničko društvo Oštrc iz Ruda proslavilo je 40 godina rada. Među brojnom publikom bili su i gradski pročelnik Juro Horvat, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, bivši i sadašnji voditelji različitih sekcija KUD-a, te mnogi poznati Rudari i Samoborci. 

Nazočnima se obratio dugogodišnji tajnik Josip Lebegner, koji je iskoristio prigodu da pozornicu nakratko prepusti jednom od osnivača društva i najstarijem članu, sa 40-godišnjim stažem, Martinu Skendroviću, kojemu je prigodan poklon uručio najmlađi član društva Šimun Klisurić. Skendrović je u svom kratkom emotivnom govoru opisao početke i stasanje KUD-a, koji danas broji stotinjak članova u nekoliko sekcija, a svojim nastupima i rasponom ostalih aktivnosti u lokalnoj zajednici već niz godina plijeni pažnju ne samo ljubitelja folklora, nego i kao vrlo uspješan promotor Ruda i Samobora diljem Hrvatske i svijeta.

U nešto manje od dva i pol sata programa, koji je vodio Mislav Maroević, Rudari su pokazali svu svoju širinu, kapacitet i kvalitetu pa je svaka njihova izvedba popraćena burnim pljeskom publike. U goste su pozvali i prijateljske folklorne skupine iz slovenskog Senova i Mežica, stigli su i folkloraši iz njemačkog Balingena, jer sa svima ih, osim ljubavi prema tradiciji i njegovanju folklorne baštine, vežu i zajednički uspješni EU projekti na očuvanju i obnovi njihovih rudnika.

Koncerti su tek dio proslave ove velike obljetnice pa su svi pozvani da dođu na Dane Rudarske greblice i druga brojna događanja koja im Rudari i Rudarice pripremaju do kraja godine.

Preskroman je zato bio jedini ukras na pozornici, na kojem je bila ispisana tek ona poznata: "Si Rudari dobri gospodari...", kad svi znamo kako i što sve naši Rudari rade.     

Objavljeno: 03.06.2019.