T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Gradska glazba Samobor

Gradska glazba Samobor

Samoborska Gradska glazba najstarija je glazba u Hrvatskoj, osnovana 1807. godine od Josipa Herovića, u to vrijeme školnika i glazbenika.

Današnji članovi uglavnom su glazbenici potekli iz osnovne i srednje glazbene škole Ferdo Livadić, neki su studenti Muzičke akademije u Zagrebu, a neki samouki svirači "ispeglani" u pogonu interne škole sviranja Gradske glazbe.

Predsjednica društva gđa Vesna Mihalinec te dirigent prof. Robert Polgar u suradnji s ostalim članovima Uprave vode Glazbu dogovorenim smjerom Big- bandovskih aranžmana obogaćenih dionicama flauta i klarineta. Naravno, u programu se nalazi određeni program koračnica koje orkestar izvodi kroz nastupe na budnicama, za Dan grada, na samoborskom Fašniku itd. Program je obogaćen i klasičnom glazbom, a i obradama poznatih pop, rock i latino evergreena što se svake godine može čuti na tradicionalnom godišnjem božićnom koncertu Dar pod bor.

U 2017. godini Gradska glazba nominirana je sa svojim albumom Šafrun za nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma.