T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor - Chassieu

Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor - Chassieu

Samobor ima dugogodišnju tradiciju učenja francuskoga jezika, a i jedan dio zajedničke povijesti s Francuskom (Ilirske pokrajine).
2010. g. potpisana je povelja o prijateljstvu s gradom Chassieuom, iste je godine osnovana i Udruga, a djeluje na području međunarodne suradnje, obrazovanja, znanosti i istraživanja, kulture i umjetnosti.

Cilj Udruge je promocija francuske kulture i francuskoga jezika u našem gradu i šire, odnosno očuvati tradiciju njegovanja francuskog jezika i kulture, približiti ih našim sugrađanima, potaknuti mlade generacije na učenje ovog lijepog jezika te razvijati i jačati prijateljske odnose s gradom Chassieum.

U sklopu svog rada, Društvo organizira večeri francuske šansone u ožujku, mjesecu frankofonije (koji se obilježava diljem svijeta) u kojima sudjeluju učenici, studenti, profesori i ostali zaljubljenici u francuski jezik i kulturu našega grada.
Program koncerta francuske šansone redovito na repertoaru je i na samoborskom Trgu kralja Tomislava kada obilježavamo Svjetski dan glazbe (21. lipnja). Samobor je time postao jedan od prvih gradova u RH u kojem se besplatnim nastupima amaterskih glazbenika obilježava Svjetski dan glazbe s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima .
Od 2014. g. u mjesecu studenome obilježavamo i Tjedan francuske kulture u kojem je svaki dan obilježen jednim događajem vezanim uz Francusku: koncerti francuskih skladatelja klasične glazbe, večer francuske poezije i glazbe, predstavljanje francuske književnosti za djecu i odrasle, besplatne radionice francuskog jezika za djecu i odrasle, večer gastronomije uz predavanje i degustaciju, večer putopisa za djecu i odrasle, likovna radionica francuskih motiva, projekcije francuskih fimova, plesni tečaj i plesna večer.