T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

I Samoborci se iskazali

Korizmeni koncerti Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a INA u Drnišu i Šibeniku

Poznati Mješoviti pjevački zbor KUD-a INA održao je u subotu i nedjelju, 23. i 24. ožujka, korizmene koncerte u Drnišu i Šibeniku. Na poziv Pučkog otvorenog učilišta Drniš nastupili su u sklopu XVIII. večeri pasionske baštine u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, a prijatelji iz Šibenskog pjevačkog društva Kolo organizirali su im koncert u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Na repertoaru su bile praizvedba oratorija Stabat Mater dolorosa Vladana Vuletina te pučki oratorij Plač Majke Marije Dražena Kurilovčana.

Zbor KUD-a INA već punih 21 godinu vodi naš poznati i iskusni vokalni pedagog Bojan Pogrmilović, a možda je manje poznato da među članovima zbora i pratećeg komornog orkestra ima i puno Samoboraca.

Pod palicom maestra Pogrmilovića svojim su se glazbenim umijećem na ovim koncertima iskazali i solistica Jana Pogrmilović, članice zbora Ivančica Pogrmilović i jedina Svetonedeljčanka Kristina Slogar, a u orkestru violinistice Mia Franceković i Jana Pelikan, klarinetistica Dorotea Rnjak, violist Bartul Lakotić te kontrabasist Marin Škiljan Konosić, koji su, svi osim Marina, i članovi našeg Narodnog orkestra FA Mladost, koji vodi Fran Pogrmilović. Fran također potpisuje i instrumentaciju oratorija Stabat Mater, a Dražena Kurilovčana Samoborci će prepoznati i kao voditelja Vokalnog ansambla Samoborke.

Red je da, uz Janu Pogrmilović (alt), spomenemo i ostale soliste pjevače na ovim koncertima - sopranisticu Zoranu Unković, tenora Filipa Filipovića i basa Ivana Jaklina, sve redom bivše ili sadašnje učenike profesora i mentora Bojana Pogrmilovića.

Tek dio je to onoga što, s pravom i potpuno zasluženo, ljubitelji glazbe danas prepoznaju kao brend i nadaleko cijenjenu "samoborsku glazbenu školu", nešto poput nekadašnje Zagrebačke škole crtanog filma, a iz koje već niz godina niču vrsni profesionalni i amaterski glazbenici. 

Objavljeno: 26.03.2019.