T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

In cultura veritas

U Samoboru je provedena druga edukacija

Samoborski muzej je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine ugostio oko 40 hrvatskih i slovenskih dionika koji sudjeluju u provedbi projekta In cultura veritas. Tematsku edukaciju naziva „Kulturna baština na putevima vinskih cesta“ za okupljene vinare, djelatnike u kulturi i turizmu te lokalne donositelje odluka proveo je projektni partner Muzejski dokumentacijski centar (MDC).

Edukacija je bila podijeljena na dva dijela.

Uvodni pozdrav održala je ravnateljica MDC-a, gđa Maja Kocijan, nakon čega je Zrinka Marković, kustosica MDC-a i članica projektnog tima In cultura veritas, dionicima održala predavanje o zanimljivostima koje nude objekti kulturne baštine smješteni uz četiri vinske ceste obuhvaćene projektom (Šmarsko-virštanjska turistička cesta u Sloveniji i Plešivička, Zelinska i Samoborska vinska cesta u Hrvatskoj). Govorila je o kulturnoj baštini koja ima potencijal za povećanje turističke atraktivnosti projektnog područja i privlačenje većeg broja posjetitelja. Istaknula je bogatstvo materijalne kulturne ostavštine koja se čuva u dvorcima, muzejima i starim građanskim kućama. Posebno zanimljiv je bio osvrt na legende, običaje i zanimljivosti iz života znamenitih ljudi koji su svojim stvaralaštvom ostavili neizbrisiv trag u razvoju ovog područja. Na kraju prvog dijela edukacije, dionici su imali priliku vidjeti i pet promotivnih spotova izrađenih u okviru projekta, od kojih četiri prikazuju muzejske postave vezane uz vinsku tradiciju, a peti spot spaja kulturnu baštinu i vinsku tradiciju cijelog prekograničnog područja.

U drugom dijelu riječ je preuzela dr.sc. Melanija Belaj, znanstvenica s Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je s dionicima podijelila svoja iskustva i znanja vezana uz etnološki i antropološki aspekt proizvodnje i uživanja vina, što je uže područje njezinog bavljenja znanstveno-istraživačkim radom.

Ovom edukacijom dionicima se nastojalo prenijeti dodatno znanje o lokalnoj kulturi koja ih okružuje, kako bi ga primijenili u okviru svog poslovanja i ponudili posjetiteljima novi doživljaj prilikom posjeta projektnog područja.

Pogledajte galeriju fotografija koju je pripremio Denis Bučar (MDC).

Tekst preuzet: Interreg Hrvatska - Slovenija 

 

Objavljeno: 31.01.2020.