T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti

Kostajničke pletenice za Samoborce

Božićni program u Samoborskom muzeju

Samoborski muzej ponudio je u petak, 21. prosinca, svoj božićni program, kroz koji je predstavljena povijest i tradicija blagdanskih jela iz Hrvatske Kostajnice. Naime, nadaleko su poznate kostajničke pletenice, na tanko rezane, sušene i zatim upletene duge trake od buča (misirača, tikvi), koje su se jele kao salata uz ribu samo na Badnjak.

O toj tradiciji pričala je rođena Kostajničanka dr.sc. Marta Račić, a vlasnici OPG-a Lovro Lenac, Svjetlana i Lovro, predstavili su, uz ostale svoje eko proizvode, upravo pletenice od buča, koje su posjetitelji ovom prigodom mogli kušati, ali i kupiti.

Par božićnih pjesama uvodno je otpjevao Miroslav Živković, a druženje je nastavljeno uz prigodan domjenak i kostajničke pletenice.

Prije nego što je predstavila goste večeri, kustosica Gordana Remussini ukratko je podsjetila na događanja u Samoborskom muzeju tijekom godine koja je na izmaku te najavila što Samoborci mogu očekivati u 2019., kada će naš gradski muzej obilježiti i nekoliko velikih obljetnica.

Objavljeno: 23.12.2018.