T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru

Ogranak Matice hrvatske u Samoboru osnovan je kao neprofitna kulturna organizacija na području Samobora 1936. godine, a uz prekide u radu, zbog društveno-političkih previranja, djeluje sve do danas. Cilj im je  promicanje narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnog života te skrb za društveni razvitak na području grada Samobora.U suradnji s drugim ograncima i kulturnim institucijama, Ogranak MH Samobor povremeno djeluje i u drugim dijelovima Republike Hrvatske. Ogranak Matice hrvatske u Samoboru broji oko stotinu i četrdeset članova.

Programi se provode tijekom cijele kalendarske godine i okupljaju umjetnike amatere svih dobnih skupina. Rad je organiziran kroz šest odjela: književni, likovni, glazbeni, povijesni, prirodoslovni i odjel za kazalište i film.
Važnije programske aktivnosti: Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu, Smotra samoborskih studenata glazbe, Žumberačka likovna kolonija, Kviz Lektira, kviz Koliko poznajem prošlost svojega grada, Susreti na Perkovčevom grobu, Majuš, Bakuš slavagorski, Advent u Samoboru, Samoborski haiku susreti Darko Plažanin, Samoborske pjesničke večeri.

Neke od značajnijih manifestacija:

  • Samoborske pjesničke večeri - održavaju se tijekom cijele godine, a jednom mjesečno i pjesničko – glazbena večer. U organizaciji Književnog odjela Ogranka, susrete vodi Zvonko Jurčević, član Književnog odjela. Na susretima se često okupljaju i gosti Ogranka MH Sveta Nedjelja, te pjesnici iz Zagreba i šire okolice. Na pjesničkim večerima pjesnici čitaju svoje pjesme, a često su popraćeni glazbom (uz gitaru ili glasovir).
  • Dan Ogranka Matice hrvatske u Samoboru - na Dan sv. Blaža, 3. veljače, ponekad se obilježava u Samoboru, ponekad u Zagrebu, najčešće na način da članovi Ogranka prezentiraju svoje radove i talente.
  • Ričet z domače kujhne - izlazi od 2006. godine, humoristično-satirični list, u suradnji s TZ Samobor, u spomen na Josipa Komparea čiji je fašnički dnevnik nosio isti naziv.
  • Izložba Samoborske fašničke maske - tradicionalno svake godine početkom Fašnika-
  • Kviz - lektira - u 2016. održan je prvi kviz za učenike 6. razreda osnovnih škola s područja Samobora i okolice, pod nazivom „Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica“, a 2017.pod nazivom „Moj tata spava s anđelima“. Kviz organizira Povijesni odjel Ogranka, vode Sandra Sinković i Lada Lokmer. Cilj je potaknuti učenika na čitanje knjiga, točnije lektire.
  • Majuš - ( u kategoriji Obnova i uprizorenje starih narodnih običaja samoborskog kraja), provodi se na inicijativu Ogranka MH Samobor, a posljednjih godina u suradnji s udrugom Etno Fletno. Manifestacijom se želi podsjetiti građane na gotovo zaboravljene narodne običaje samoborskog kraja ( a prema opisu Milana Langa „Samobor, narodni život i običaji“).
  • Susreti na Perkovčevom grobu - (od 1990.) ( u suradnji s Ogrankom MH Zaprešić i OŠ Šenkovec), obilježavanje obljetnice rođenja Ivana Perkovca, u 2016. godini obilježeni su 25. susreti. U programu - prisjećanju na znamenitog sugrađanina, sudjeluj učenici i nastavnici osnovnih škola s područja Samobora, predstavnici Samobora, Zaprešića, Šenkovca, te zainteresirani građani.
  • Susreti samoborskih pjesnika „Pri svetem Mihalu“ (1991.) - održavaju se već 27 godina, a okupljaju samoborske pjesnike kod kapelice sv. Mihala u Samoboru (ponekad na drugim lokacijama, ovisno o vremenskim prilikama). U rujnu 2016. godine održani su jubilarni 25. susreti. Tom prigodom tiska se zbornik pjesama, a peteročlana komisija izabire i nagrađuje najbolju pjesmu nagradom „Dragica Vrbenski“. U glazbenom dijelu sudjeluju razni glazbeni umjetnici.
  • Likovna kolonija Starigrad Paklenica
  • Kviz za učenike 4. razreda osnovnih škola „Koliko poznajem prošlost svojega grada?“ - (od 2014.) u organizaciji Povijesnog odjela Ogranka, a pod vodstvom Sandre Sinković. Sudjeluju učenici 4. razreda osnovnih škola Samobora, Bregane i Svete Nedelje. Kviz se pokazao kao izuzetno zanimljiv i učinkovit u smislu upoznavanja učenika s poviješću grada Samobora.
  • Advent u Samoboru - (od 2013.) ( u suradnji sa samoborskim župnikom) i udrugom Etno Fletno, te zborom župne crkve, dječjim zborom Krijes. Održava se na samoborskom trgu četiri subote prije Božića.
  • Samoborsko Martinje - ( u kategoriji Obnova i uprizorenje starih narodnih običaja samoborskog kraja) u suradnji s udrugom Samoborska vinska cesta, u programu sudjeluju članovi Književnog odjela čitajući svoje stihove.
  • Božićna izložba – održava se u galeriji Art Zumbur u Samoboru, gdje se izlažu radovi s likovnih kolonija Likovnog odjela Ogranka, pod vodstvom Željka Nemeca, voditelja Likovnog odjela.
  • Haiku susreti Darko Plažanin- započeli su početkom devedesetih godina, točnije 21. travnja 1993., na inicijativu pokojnog Darka Plažanina, dobitnika prestižne nagrade za haiku u Japanu, u suradnji s prijateljima, među kojima je bio i Milan Žegarac Peharnik,  a uz pomoć Vladimira Devidea. Na prvim haiku susretima sudjelovalo je šesnaest pjesnika, a tijekom godina broj je dosegao stotinjak sudionika, od kojih je tridesetak iz inozemstva. Susreti se održavaju već 26 godina zaredom, okupljaju velik broj interesenata iz Hrvatske i iz inozemstva. Uz manifestaciju se tiska prigodan zbornik. Voditelj je Ivo Markulin, član Književnog odjela Ogranka MH Samobor. 2017. godine obilježeni su jubilarni 25. susreti.

Više informacija možete pronaći na www.ogranak-mh-samobor.hr

Počasna predsjednica: Ana Ranka Novosel