Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Dan grada

Presjek rada unazad sedam desetljeća

Samoborski muzej izložbom obilježio 70. godišnjicu osnutka

Uz Dan grada Samobora u gradskom muzeju postavljena je izložba posvećena 70. godišnjici njegovog osnutka i rada. Presjek je to najvažnijih zbivanja od 23. lipnja 1949. godine, kada Samoborski muzej i službeno počinje s radom, iako njegovi začeci sežu u daleku 1912. godinu, kada članovi kulturno-sportskog kluba Šišmiš uređuju muzejski prostor u jednoj kuli Staroga grada.  

O samim počecima, širenju djelatnosti i prostora, govorio je zamjenik ravnatelja Luka Kazimović, koji je brojne prisutne podsjetio na njegove osnivače, dugogodišnjeg upravitelja Ivicu Sudnika i prvog kustosa dr. Stjepana Oreškovića, te na brojne druge Samoborce, zaljubljenike u povijest i muzealce, koji su tijekom sedam desetljeća popunjavali vrijedne zbirke, čuvali ih i organizirali kulturna događanja.

Danas posjetitelji Muzeja, osim stalnog postava, koji obuhvaća poznate predmete i bogatu dokumentaciju o svekolikoj povijesti Grada, redovito posjećuju i ostale izložbe, predavanja i koncerte koji se u njemu odvijaju.   
Kazimovićevo izlaganje dopunio je Milan Žegarac Peharnik, spomenuvši i ostale zaslužne Samoborce, poput Nade Anger, dr. Adalberta Georgijevića i Aleksandra Oskara, koji su dali velik doprinos da Samoborski muzej postane povijesno-kulturno srce i duša grada.

Izložbu je, u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, predsjednice Upravnog odbora Irene Kapor i gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Jure Horvata, otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

Objavljeno: 17.10.2019.