T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Tamburaško društvo Ferdo Livadić

Tamburaško društvo Ferdo Livadić

Inicijativom gospodina Željka Bradića i nekolicine entuzijasta 1971. godine osnovano je Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ njegujući tradiciju sviranja našeg narodnog instrumenta – tambure. „Samobor je lepi varoš…“ pjevaju Samoborci, a jednako tako je i sa sviranjem tambura koje još s kraja devetnaestog stoljeća domoljubno prenose iz generacije u generaciju. 

No, „Ferdići” nisu običan orkestar. Na svojim nastupima obuhvaćaju gotovo sve glazbene žanrove, pa i jazz.
Shvaćajući zahtjevnost raznolike publike kakva postoji u gradu Samoboru i široj okolici, pristupaju glazbi na jedinstven i atraktivan način. U posljednjih su nekoliko godina zato surađivali s mnogim zvučnim imenima hrvatske glazbene scene: Damirom Kedžom, Đanijem Stipaničevom, Verom Svobodom, Danijelom Pintarić, Rokom Vuškovićem, Vidom Balogom, Miroslavom Živkovićem, klarinetistom Mihaelom Paarom, udaraljkašem Igorom Jurinićem i mnogim drugima.

Još jedna posebnost ovog tamburaškog društva jest i činjenica da od davne 1982. u njemu djeluje i sekcija ženskog vokalnog ansambla. Vokalni ansambl Samoborke pravi je dragulj samoborskog kraja jer u svojem repertoaru njeguje izvornu hrvatsku glazbu - što a capella, što uz pratnju orkestra – ali i suvremenu, modernu, zabavnu glazbu. Od 2015. godine održavaju samostani korizmeni koncert na kojem izvode korizmene napjeve iz svih dijelova Lijepe Naše, nastale u različitim glazbenim razdobljima. VA Samoborke u kombinaciji s orkestrom čine glazbenu poslasticu vrijednu najvećih hrvatskih koncertnih dvorana.

O inovativnom duhu Tamburaškog društva „Ferdo Livadić” najviše govori glazbeni festival Samoborski Tamburatorij koji su pokrenuli 2013. godine. Uvidjevši kako se tambure sviraju u doista svakom dijelu Hrvatske, a postoji vrlo malo festivala za tamburaške orkestre, pokrenuli su ovaj projekt koji je ubrzo postao okupljalište vrhunskih orkestara ne samo iz Lijepe Naše, već i susjednih zemalja. 

Danas u Društvu djeluju četiri sekcije: Stariji tamburaški orkestar, Mlađi tamburaški orkestar, Vokalni ansambl „Samoborke“ i Mala škola tambure uz umjetničke voditelje i dirigente Petru Vojvodić, Natka Gaberca, Dražena Kurilovčana te Romana Grossa.

Bezbroj nastupa, koncerata, gostovanja, putovanja donio je Društvu niz državnih i međunarodnih priznanja, diploma, nagrada i plaketa, a u njihovu kvalitetu najbrže se možete uvjeriti prateći njihov Facebook profil ili YouTube kanal.