T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti

Žumberački uskoci na povijesnom mjestu

Na manifestaciji Uskočki boj za Klis, sudjelovali i naši Žumberački uskoci

U Klisu je 28. i 29. srpnja održana dvodnevna manifestacija Uskočki boj za Klis 2017., koju na tvrđavi u Klisu tradicionalno organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci, a kojoj su se pridružili i Žumberački uskoci (članovi udruge Uskok Sošice).

Klišani i njihovi gosti odjeveni u replike povijesnih kostima, naoružani pravim mačevima, kopljima, kuburama i topovima vratili su se u daleku 1532. godinu i dočarali kako je izgledala osmanlijska okupacija Klisa (utvrda u planinskom klancu između Mosora i Kozjaka). Povijesna strateška važnost ove utvrde bila je zbog kontrole ulaza u Dalmaciju, a kada je uskocima ponestalo oružja s litica na neprijateljske osvajače bacalo se kamenje ili izlijevala vruća voda i ulje. Zahvaljujući herojstvu branitelja - velikog hrvatskog vojskovođe Petra Kružića i njegovih uskoka, Turci su bili zaustavljeni u pohodu prema zapadu.

U jedinstvenu ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje, osim rekonstrukcije povijesne bitke između Uskoka i osmanske vojske, održale su se kvalifikacije u mačevanju i turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, predstavljanje povijesnih postrojba te nastupi viteških skupina s vatrama.

U Uskočkom boju za Klis 2017. sudjelovalo je više od 300 kostimiranih sudionika, inače članova 30 povijesnih postrojbi iz raznih hrvatskih krajeva, ali i inozemne iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH. Posjetitelji su mogli uživati u izvornim jelima i pićima, autohtonim rukotvorinama i suvenirima. Na sajmu starih obrta i zanata sudjelovalo je više izlagača iz Hrvatske.

Načelnik općine Klis Jakov Vetma, župan Blaženko Boban i tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina pozdravili su ovaj povijesni spektakl. Program je uspješno vodila Nikolina Radić - Ančić, a smotru postrojbi izvršili su umirovljeni admiral HRM-a Ante Urlić i uskočka legenda iz Klisa Damir Žura.

Objavljeno: 01.08.2017.