Grad Samobor Grad Samobor Logo

Arheološko – geološka zbirka

Smještena u prizemlju muzeja, posjetitelju pruža jasan i zanimljiv uvod u povijest Samobora i okolice.

Arheološko – geološka zbirka

Geološka zbirka sadrži fosilno blago koje dočarava nekadašnje pomorje i kopno ovoga kraja – raznovrsne stijene, prikaz Panonskoga mora s fosilima (školjke, puževi, koralji, zub morskog psa...).

Nakon toga kronološki pratimo kulture čovjeka, od kamenog preko bakrenog, brončanog i željeznog, pa sve do rimskog doba i srednjeg vijeka. Svako razdoblje prikazano je predmetima, logično poslaganima u vitrine. Kameno doba pratimo kroz kameno strugalo, mamutove zube i kamene sjekire. Prvi metalni nalazi su brončano koplje, brončana sjekira i ukrasna brončana igla, datirani od 12. do 9. stoljeća pr. Krista. Željezno doba izuzetno je dobro dokumentirano nalazima s nekropole Budinjak na Žumberku, prilozima i nalazima iz ondašnjih grobova. Slijed prapovijesnih kultura završava prikazom novaca „Samoboraca“ iz 1. st. pr. Krista. Nakon toga Rimljani nastanjuju ove krajeve od 1. do 5. stoljeća poslije Krista i ostavljaju bogatstvo grobnih priloga i predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Srednji vijek predstavljen je nalazima s Farkaševca gdje je od 12. do 16. stoljeća stajala najvjerojatnije jedna stražarnica ili osmatračnica. Izloženi su srebrni novci, željezni klinovi i čavli, ostruge, potkove... Samoborski Stari grad, sagrađen davne 1260. godine, danas u obliku ruševine, ali tlocrtno vrlo dobro uščuvan, i dalje odolijeva zubu vremena.

U Muzeju je prikazan kao maketa u mjerilu 1 : 100, te izloženim predmetima kao što su: kameni stupovi, zaglavni kamen iz kapele, pećnjaci i krovne ploče.