T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Etnografska zbirka

Stalni postav etnografske zbirke nalazi se u služinskoj kući Livadićeva dvorca koja rasporedom i veličinom prostorija nalikuje izvornoj seoskoj hiži. Izloženi predmeti svjedoče o životu na selu, u okolici Samobora, od kraja 19. do sredine 20. stoljeća.

Predmeti izloženi u prizemlju hiže upućuju na glavnu privrednu djelatnost toga vremena - poljoprivredu. Ratarstvo, stočarstvo i vinogradarstvo dokumentirani su različitim spravama i oruđem za obradu zemlje, za ubiranje, prijevoz i spremanje ljetine, predmetima korištenim u stočarstvu te posudama i oruđem korištenim u vinogradarstvu.

Prvi kat predstavlja stambeni dio hiže s ganjkom, kuhnom, hižom i komorom. Na ganjku su izložene košare za različitu upotrebu te predmeti za pranje i umivanje. Kuhna je opremljena zdjelama, loncima, vrčevima, stepicom, meltrugom, šparetom itd. Glavna prostorija tzv. hiža namijenjena okupljanju obitelji, zajedničkom objedovanju i proslavi svečanosti pruža autentičan ugođaj obiteljskog života na selu krajem 19. stoljeća. Komora je služila kao spavaća soba stoga su u njoj, između ostaloga, izloženi krevet bračnoga para i dječja kolijevka.